Prati nas

Vijesti

Opet izvisili

Natrag u siromaštvo? U zaštiti radnih mjesta izostavljeni su zaposleni umirovljenici

Tumačenje da umirovljenici imaju zajamčena primanja pa im stoga potpora ne treba su kompletno promašena, jer da im novac ne treba za golo preživljavanje, umirovljenici ne bi ni radili.

Objavljeno

|

foto: PAnnie Gray/Unsplash

Iako se Plenkovićeva vlada hvalila omogućavanjem povratka umirovljenika na tržište rada, sada ih je propustila zaštiti potporama za očuvanje radnih mjesta. Na tu diskriminaciju i tjeranje zaposlenih umirovljenika natrag u siromaštvo, resornog ministra upozorio je Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH).

“Svjedoci smo mjera koje su Vlada i vaše ministarstvo poduzeli kako bi se
tijekom pandemije koronavirusa očuvala radna mjesta. Nažalost, kao i puno puta dosad, propustilo se obratiti pozornost na umirovljeničku populaciju pa tako prava na novčane potpore za očuvanje radnih mjesta ne uključuju oko 12.000 umirovljenika koji rade na pola radnog vremena”, stoji u pismu koje je SUH poslao ministru rada i mirovinske politike Josipu Aladroviću (HDZ).

Sindikat smatra da je riječ o diskriminaciji umirovljeničke populacije, jer ti
zaposlenici imaju ugovore o radu, te sva prava i obveze iz radnog odnosa, plaćaju zakonske doprinose i poreze, a sada su izostavljeni iz prava na potporu.

“Tumačenje da umirovljenici imaju zajamčena primanja pa im stoga potpora ne treba su kompletno promašena, jer da im novac ne treba za golo preživljavanje, umirovljenici ne bi ni radili.”

“Stoga Vam se Sindikat umirovljenika Hrvatske obraća s upitom hoće li i kada Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poduzeti mjere kojima će se ispraviti ova nelogična i neprimjerena nepravda? U suprotnom većina umirovljenika koji rade će dobiti otkaze i tako pasti u veliko siromaštvo koje može biti pogubno po njihovo zdravlje i život, pa time pada u vodu učinak dijela mirovinske reforme”, piše u dopisu ministru Josipu Aladroviću koji potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.