Prati nas

Vrt

Čudo na vašem balkonu

Petunija – neumorni cvatući slap iz Južne Amerike. Vjerovalo se da tjera duhove i čudovišta

Njeno je ime izvedeno od riječi petun koja u jeziku tupi–guarani označava duhan koji nije dobar za pušenje

Objavljeno

|

Petunija (foto: WhisperingJane_ASMR/Pixabay)

Bezbroj boja, njihovih kombinacija i veličina cvijeta – to su petunije čije sadnice ovih dana možemo kupiti na tržnicama i u trgovačkim centrima po prihvatljivoj cijeni 6-10 kuna. Riječ je o savršenoj balkonskoj biljci ili cvjetnici za gredice, ako želite slapove boja oko koji se ne morate pretjerano truditi – jer petunija doslovno višestruko vraća svaki trud uložen u nju.

I dok će neki reći da je, zbog njene obilnosti u boji i cvatu, riječ o kičastom cvijetu, pogotovo ako se radi o puzavim kultivarima, drugi naprosto obožavaju ovu biljku iz porodice Solanaceae (pomoćnice) u koju pripada i duhan. Štoviše, njeno je ime izvedeno od riječi petun koja u jeziku tupi–guarani označava duhan koji nije dobar za pušenje.

Rod Petunia obuhvaća više od 30 vrsta porijeklom iz Južne Amerike. Vrste koje uzgajamo kao jednogodišnje cvjetnice (iako u odgovarajućim uvjetima mogu živjeti i duže) najčešće su hibridi Petunia×atkinsiana, znani i kao Petunia×hybrida.

Listovi su izduženo ovalni, prekriveni dlačicama i često ljepljivi. Cvjetovi su trubastog oblika, raznih veličina – od “grandiflora” do sitnih “milijun zvončića.” Mogu biti jednostavni s pet sraštenih latica ili punocvjetni. Boje i njihove kombinacije su gotovo neiscrpne, od jednobojnih “solid” varijanti preko prugastih do uzroka “noćnog neba” s nepravilnim točkicama bijele boje na tamnoj podlozi. Osnove boje variraju od bijele, ružičaste, grimizne, plave, crvene, ljubičaste i žute. Habitusom biljka može biti puzava ili kompaktna.

Petunija sitnih cvjetova znana i kao “milijun zvončića” (foto: Sandro Bura)

Kako je petunija osvojila svijet?

Postoje navodi da su bijelu P. axillaris španjolski osvajači opisali u 16. stoljeću, no smatrali su je previše neuglednom da bi je donijeli kući. Joseph Bonaparte, brat Napoleonov, poslao je pak 1823. istraživače na područje sadašnje Argentine, a oni su, kaže botanička povijest, u Španjolsku poslali prve petunije.

Bijela P. axillaris i purpurna P. violacea ušle su tako u staklenike i vrtove europskih plemića u ranom 19. stoljeću, no riječ je o relativno skromnim biljkama na čijoj su genetici, u istom tom stoljeću, izrasli raskošni kultivari i hibridi, ponajviše zahvaljujući engleskim i njemačkim oplemenjivačima. Potraga za “savršenom petunijom” traje i danas, a oplemenjivače je u tom poslu sredinom 20. stoljeća poticala i kraljica Elizabeta II.

Magijska svojstva divljeg cvijeta

Zapisano je i da su drevne Maje i Inke vjerovali da miris petunije ima moć odbijanja čudovišta i duhove podzemlja. Pupove su upotrebljavali u magijskim napicima, dok neki sljedbenici new age  duhovnosti tvrde da ova biljka raste samo na mjestima s “pozitivnom energijom”.

Značenje koja su ovom cvijetu pridodana oprečna su; dok jedni tvrde da on simbolizira ljutnju i zamjeranje, drugi tvrde da kada nekome darujete petuniju šaljete poruku da vam je ugodno s tom osobom.

Petunije (foto: Emma Gossett/Unsplash)

Pozicija i sunce

Za obilnu cvatnju i stamenost važno je petuniji dati što više sunca. Zapadne i južne ekspozicije idealne su. Ipak, za ljetnih žega, djelomična sjena može održati biljku svježom i u dobrom cvatu.

Temperatura

Petunija voli više temperature za klijanje. Nakon što biljka “izađe iz sjemena”, smješta se na nešto nižu temperaturu kako bi se razvila. Presadnice se vade se iz staklenika i sade na otvoreno nakon prestanka opasnosti od mraza.

Supstrat

Za sadnju u loncima, običan komercijalni supstrat s udjelom treseta dovoljan je ovoj nezahtjevnoj biljci. Za dobar razvoj važna je dobra drenaža.

Kada zalijevati

Petunije uzgajane u loncima i sandučićima valja ljeti svakodnevno obilno zaliti. Ipak, treba paziti da se voda ne zadržava u podlošku. Biljke posađene na lijehama podnosit će i zasušivanje tla pa ih za toplog vremena valja zalijevati jednom tjedno. Dakako, za izrazitih ljetnih žega nužno je jače i češće zalijevanje.

Kako prihranjivati

Riječ je o cvjetnici koja, u dobrim uvjetima i kondiciji, proizvodi bezbroj cvjetova. Zato je i poprilično gladna. Za vrijeme obilne cvatnje, od lipnja nadalje, lončanice petunije valja prihranjivati jednom tjedno komercijalnim tekućim gnojivima za cvatuće balkonsko bilje. Uzgajivači savjetuju formulu s jednakim udjelima dušika, fosfora i kalija (8-8-8, 10-10-10…) Također sjajno reagira na folijarno prihranjivanje.

Kako razmnožavati

Sjemenom. Iako biljke potomci možda neće u potpunosti izgledom odgovarati hibridnim roditeljskim biljkama. U jednom gramu petunijina sjemena ima 6.000-10.000 sjemenki.

Važno

Iako je to ponekad dosadan i pipav posao, dobro je petunijama (u peteljci) odrezati ocvale cvjetove kako se ne bi “otišli u sjeme”. Na taj način biljka energiju preusmjerava u novu bržu i obilniju cvatnju. Ovo je posebno važno za starinske varijetete kojima zametanje sjemena može potpuno obustaviti cvatnju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.