Prati nas

Mozaik

Kultura on-line

Predstave, filmovi i koncerti dostupni iz sigurnosti vašeg doma

Jeste li za film ili kazališnu predstavu, a nakon toga kakav dobar koncert? Može! Sve vam je dostupno iz udobnosti – i sigurnosti – vlastitog doma. Prikupili smo nekoliko prijedloga u čemu sve možete uživati on-line…

Objavljeno

|

foto: Fatih Kılıç/Unsplash

Vrijeme je za kulturu! Kako, pitate se, s obzirom da su sva kina, kazališta i muzeji zatvoreni? Putem interneta, naravno!

Prikupili smo nekoliko zanimljivih programa u kojima možete uživati iz svoga doma. Na vama je samo da pripremite kokice i upalite računalo.

Balet

Večeras u 20 sati uživajte u predstavi Zagrebačkog baletnog ansambla koji je pripremio uvijek s velikim nestrpljenjem očekivan balet “Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskoga. Ovog ga je puta premijerno uprizorio svjetski proslavljen plesač i koreograf Vladimir Malakhov.

Sva četiri čina ovog najpoznatijeg baleta premijerno postavljenog u HNK u Zagrebu 2017. godine gledajte na YouTube kanalu 24sata.

Kazališna predstava

U petak iz sigurnosti vlastitog doma, možete gledati i hit predstavu ZKM-a, “Hinkemann” u režiji Igora Vuka Torbice.

Nastala prema motivima tragične tročinke njemačkog ekspresionista Ernsta Tollera iz 1923. (Der deutsche Hinkemann), predstava “Hinkemann” u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno je prikazana 2015. U središtu radnje je Eugen Hinkemann, invalid rata koji se s fronte vraća spolno osakaćen, pokušavajući preživjeti u društvu koje mu ne osigurava ni osnovne uvjete za egzistenciju. U okolnostima sveopće bijede i nezaposlenosti, prisiljen je prihvatiti nimalo zavidan posao u cirkusu…

Na YouTubeu T-Portala predstava će se ekskluzivno prikazati u petak 17. travnja u 12 sati, a za gledanje će biti dostupna do subote 18. travnja do 12 sati

Kino

Ovoga petka u 20 sati na repertoaru je pravo remek-djelo, legendarni film ceste “Paris, Texas”, a da biste ga pogledali uopće nije potrebno da napuštati domove. Naime, kino Tuškanac organiziralo je, putem platforme Vimeo, online kino, i to sasvim besplatno. A ako u petak navečer ipak ne pogledate legendarni uradak Wima Wendersa (jer će u to vrijeme, recimo, gledati neku predstavu) film će za besplatno gledanje putem linka na web stranici kina Tuškanac biti dostupan 24 sata.

Iz kina Tuškanac ističu kako je ovo kino prvo u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju. No, samo će “Paris, Texas” biti besplatan, jer za ostale Wendersove filmove naplaćivat će se “ulaznica”. Zamišljeno je da će svaki drugi dan tijekom narednih mjesec dana na web stranicama kina Tuškanac u 20 sati biti postavljen link na novi Wendersov film, uz naknadu za gledanje od 2,99 američkih dolara, odnosno otprilike 20 kuna.

Koncerti

Bruce Springsteen najavio je da će u srijedu, 15. travnja, održati koncert u vlastitom domu kojeg će prenositi uživo na društvenim mrežama. Legendarni glazbenik je ove godine sa svojim E Street Bandom planirao izdati novi album, ali su mu se zbog pandemije planovi izjalovili. Ipak, moći ćete uživati u njegovim live izvedbama putem Facebooka.

Također u srijedu, 15. travnja OK Fest priređuje “karantenski koncert” Partibrejkersa. Kako su Partibrejkers najavili na svom Facebook profilu, u srijedu 15. travnja OK Fest s Tjentišta (BiH) će u cijelosti pustiti prošlogodišnji koncert grupe na svom YouTube kanalu i Facebook profilu. Partibrejkersi poručuju: Budi OK i ostani kod kuće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.