Prati nas

Vijesti

U protekla 24 sata šest je novih smrti od koronavirusa. To je najgori dan od početka epidemije

U protekla 24 sata registrirano je 54 novih zaraza. Ukupno je sada 1.704 zaraženih. Testirano je 18.359 osoba, od toga je bilo 9,28 pozitivnih. Prosječna dob zaraženih je 49,94 godina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Ostaviti tijelo Medicinskom fakultetu
foto: BigStock

 “Od jučer imamo šest preminulih bolesnika što dokazuje poznatu tezu da je ovo smrtonosna bolest i da moramo napraviti sve da zaustavimo širenje ovog virusa”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminuo je bolesnik rođen 1960. godine. U Rijeci je preminula žena rođena 1951. godine. U Splitu je preminula ženska osoba rođena 1935. godine iz Doma za starije osobe. Preminuo je muškarac rođen 1941. godine iz Doma za starije osobe u Dicmu. U Dubrovniku su preminule osobe rođene 1939. i 1946. godine. Svi su imali kronične bolesti”, objavio je ministar.


U protekla 24 sata registrirano je 54 novih zaraza. Ukupno je sada 1.704 zaraženih. Testirano je 18.359 osoba, od toga je bilo 9,28 pozitivnih. Prosječna dob zaraženih je 49,94 godina. Ukupan broj preminulih je 31. Izliječeno je 415. osoba.

“Da bi malo sagledali gdje se nalazimo, dat ću vam dva najrelevantnija podatka. Prvi je broj inficiranih osoba na milijun stanovnika. Španjolska ih ima 3.690, Italija 2.638, Austrija 1.568, Srbija 464, Slovenija 587 i Hrvatska 402. Drugi relevantan podatak je broj umrlih na broj oboljelih, jer pokazuje opterećenje zdravstvenog sustava. Španjolska ima 10,5 posto, Italija 12,8 posto, Austrija 2,7 posto, Srbija 2,1 posto, Sovenija 4,6 posto te Hrvatska 1,82 posto. To pokazuje da naš zdravstveni sustav nije preopterećen”, elaborirao je Beroš.

Crveno – oboljeli, zeleno – izliječeni (foto: koronavirus.hr)

.

Vijesti

Bill Gates dao 150 milijuna dolara da smanji cijenu cjepiva protiv koronavirusa

Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Omiljena meta antivaksera i teoretičara zavjera, Bill Gates, povukao je potez za kojeg će biti potrebna prilična mentalna akrobacija da bi ga se prikazalo negativnim. Naime, Bill i njegova supruga Melinda preko svoje zaklade su donirali 150 milijuna dolara kako bi osigurali da cijena pojedinačnog cjepiva protiv koronavirusa bude što pristupačnija i cijenom dostupnija najširoj mogućoj populaciji, piše magazin The Week.

Zaklada Melinda i Bill Gates novac je uplatila Serum Institutu u Indiji, najvećem svjetskom proizvođaču cjepiva, objavio je savez za razvoj cjepiva Gavi. Taj novac pomoći će ubrzati razvoj i distribuciju eventualnog cjepiva protiv Covida-19 i učiniti ga dostupnim u 92 najsiromašnije zemlje svijeta pri čemu cijena pojedinačne doze neće prelaziti iznos od tri dolara.


“Previše puta smo svjedočili tome da najranjivije zemlje budu ostavljene na kraju reda kad je riječ o novim tretmanima, dijagnostičkim postupcima i cjepivima”, kazao je direktor Gavija, dr. Seth Berkley. Posljedice takve nejednakosti u distribuciji cjepiva protiv COVID-19 mogle bi biti poražavajuće.

“Ako su samo najbogatije zemlje svijeta zaštićene, onda će međunarodna trgovina i društvo nastaviti patiti kako pandemija nastavlja bjesniti širom svijeta”, kaže Berkley.

Serum Institut u Indiji jedna je od nekolicine kompanija u svijetu koja surađuje s AstraZenecom na proizvodnji kandidata za cjepivo. To je također i jedan od glavnih opskrbljivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno 92 zemlje dobit će cjepivo po ovim sniženim cijenama, a cilj Gavija je prikupiti dvije milijarde dolara za nastavak snabdijevanja zemalja cjepivima po pristupačnim cijenama.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP