Prati nas

Vijesti

Našla je sreću u nesreći

Željka Markić čestitala je Stožeru na zabrani rada trgovina nedjeljom, traži i da Milanoviću zabrane govoriti

U svakom zlu ili u svakoj krizi – ima nešto dobro. A bude li pameti i poštenja – tako će i ostati, piše poduzetnica i aktivistica Željka Markić.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Tko je Željka Markić?
Željka Markić (foto: S. Bogdanić)

Konzervativna aktivistica i predsjednica udruge “U ime obitelji”, Željka Markić, pozdravila je odluku premijera Andreja Plenkovića (HDZ) o zabrani rada trgovina nedjeljom. Podsjetimo, o uvođenju zabrane, uz korištenje autoriteta Nacionalnog stožera Civilne zaštite i pod krinkom borbe protiv pandemije, već smo pisali ovdje.

“Kakva divna vijest za više od 180.000 zaposlenih u hrvatskim trgovinama! Nakon 4 godine zalaganja ‘U ime obitelji’ i mnogih drugih, trgovci, najvećim dijelom žene, oni koji ionako rade 6 dana u tjednu, sad će konačno imati nedjelju i blagdane za zajedničko vrijeme sa svojim obiteljima. U svakom zlu ili u svakoj krizi ima nešto dobro. A bude li pameti i poštenja, tako će i ostati”, napisala ja na Facebooku Markić uz poruku: “Čestitke stožeru!”


Aktivistica, koja je objavila da se zbog ove odluke osjeća fantastično ima još dvije želje za koje se nada joj ih Stožer može ispuniti. “Prva je da da narede uvođenje elektronskog i dopisnog glasovanja u interesu zaštite zdravlja i demokracije”, piše Markić. Druga je želja, kaže, “da zabrane aktualnom predsjedniku govoriti (neko vrijeme) u interesu psihičkog zdravlja nacije”.

“Usta puna demokracije, a ograničavala bi drugima govor”

Prve reakcije na ovu objavu možda nisu takve kakve je gospođa Markić očekivala.

“Vama je jasno da je to samo privremena, a ne trajna mjera dok je vanredna situacija na snazi? Nemojte si uzimati zasluge, jer ovo nema veze s Vama. I da, prije nego predsjedniku, Vama bi trebalo ograničiti pravo na govor i to ne privremeno, nego trajno. Netko kome su puna usta demokracije (očito samo kad je u vlastitom interesu), zabranio bi drugome, tko ne misli isto, da govori? Predivno Željka. Kontradiktorno i zabili ste sami sebi autogol. Za razliku od Milanovića, koji vam se ne mora sviđati, niti se s njim morate slagati, on bar nije licemjeran“, komentirao je Leon.

“Nema veze. U subotu opskrba, u nedjelju roštilj, na misu nikada”, napisao joj je Lovro.

“Sad će moći sa obitelji u nedjelju popiti piće u kafiću ili pojesti pizzu u restoranu. Jer onom konobaru ne treba neradna nedjelja. Sad će moći do kina sa obitelji, jer ljudi koji rade u kinu ne trebaju neradne nedjelje. Ili će sjest u automobil, otići negdje na izlet, stričeku na naplatnoj kućici autoceste platiti cestarinu. Njemu ne treba neradna nedjelja. Neradna nedjelja trgovcima je diskriminacija nad drugima, koji nemaju tu mogućnost, a nisu neophodne djelatnosti. Treba se boriti da svi poslodavci, pa tako i trgovci, poštuju trenutni zakon o radu te da svaki radnik u tjednu ima slobodan dan, a da se rad nedjeljom adekvatno plati. Sve drugo je protuustavno i diskriminatorno prema velikom broju hrvatskih građana”, analizirao je Luka na profilu Željke Markić.

Kakva divna vijest za više od 180 000 zaposlenih u hrvatskim trgovinama! Nakon 4 godine zalaganja U ime obitelji i…

Gepostet von Željka Markić am Freitag, 24. April 2020

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP