Prati nas

Vijesti

Konačno su spašeni

Čak trećina građana patila je zbog zatvaranja frizeraja, dosta im je i dezinficiranja

Više od trećine građana se tijekom najstrožih restrikcija osjećalo dobro (36%). I dio ovih, koji se osjećaju uglavnom dobro, osjetio je neku negativnu emociju zbog uvođenja restrikcija.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: acqueline macou/Pixabay

Građani su podijeljeni oko povratka u “normalu” te očekuju dugotrajan učinak epidemije na život i to u najvećoj mjeri na financije i zaposlenje. Pokazalo je treće istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije.

40% građana smatra da će se život vratiti u normalu unutar 6 mjeseci, pri tome najviše navodi razdoblje od 2 do 3 mjeseca (22,9%). Daljnjih 41% smatra da će se to dogoditi za više od 6 mjeseci, dok 19,2% smatra da se neće vratiti nikad.


Epidemija COVID-19 je za sada ostavila negativne posljedice na većinu građana, kako na njihov osobni život (66,3%) tako i na njihovu financijsku situaciju (54,5%), a 33,8% građana već je osjetilo njezine negativne posljedice na radnom mjestu.

Većina građana smatra da će različiti aspekti života u Hrvatskoj biti lošiji nego u razdoblju prije epidemije. Što se države tiče, najviše predviđaju značajan porast javnog duga (94,1%), posljedice za turizam i lošiju sezonu (93,5%), pad gospodarstva općenito (91,5%), ali i zaposlenosti (89,7%) te visine plaća (87,8%). Manje građana očekuje pogoršanje u području obrazovanja (62,9%) i zdravstva (58,7%).

Što se pak osobnog života tiče, očekuju da će se u narednih godinu dana nositi s negativnim posljedicama na financijsku situaciju (71,8%), ali i na zaposlenje (42,1%).

Pada zadovoljstvo radom Vlade…

… i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa. Iako su građani, u prosjeku, i dalje zadovoljni dosadašnjim radom Vlade, ministra zdravstva i javnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije koronavirusa te ih ocjenjuju prosječnom ocjenom 3,75 (ožujak 4,02), smanjuje se broj građana koji daje najvišu ocjenu (ožujak 33%; travanj 25,7%).

Građanima tijekom restrikcije najviše nedostaje sloboda kretanja…

… iako se više od trećine građana dobro osjećao tijekom restrikcija. Tijekom restrikcija građanima najviše nedostaje sloboda kretanja (60%) i druženje s prijateljima (57,9%) te bi mnogi željeli otputovati ili barem otići na izlet (59,7%). Značajan broj građana navodi da im je teško, no da će izdržati još neko vrijeme (46,9%). 37,6% građana navodi da im je dosta dezinficiranja, a 29% onih kojima su nedostajali odlasci frizeru, pedikeru ili kozmetičaru su ovaj tjedan došli na svoje.

Nešto više od petine (21,7%), se jedva čeka vratiti na svoje radno mjesto, a svaki deseti jedva čeka da počne raditi vrtić ili škola, no upitno je hoće li s obzirom na upute i poslati djecu u institucije. Sadašnja postupna relaksacija mjera vjerojatno pozitivno utječe na 8,8% građana koji su u istraživanju izjavili da ne mogu izdržati nametnute restrikcije.

Više od trećine građana se tijekom najstrožih restrikcija osjećalo dobro (36%). I dio ovih, koji se osjećaju uglavnom dobro, osjetio je neku negativnu emociju zbog uvođenja restrikcija – 88,6% građana je osjetilo neku negativnu emociju, i to u najvećem broju zabrinutost (57,9%).

Manji broj je osjetio dosadu (36,6%), osjećaj zatočenosti (35,7%), nervozu (35,2%), bezvoljnost (35%) i nemoć (34,9%). Rjeđe se navode ljutnja (29,3%), usamljenost (25,6%), strah (23,9%), depresija (20,6%) i tuga (20,1%). Smirivanje epidemiološke situacije je dovelo do smanjenja straha od zaraze (36,6% u odnosu na 46,4% u ožujku).

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP