Prati nas

Satira

Test inteligencije

Provjereno! Cjepiva sadrže dihidrogen monoksid koji može biti vrlo opasan za ljudsko zdravlje

DHMO ima široku industrijsku primjenu u nuklearnim elektranama, na plantažama genetski modificiranih organizama, koristi se kao protupožarno sredstvo, sredstvo za čišćenje i otapalo za druge kemikalije.

Objavljeno

|

foto: Katja Fuhlert/Pixabay

Ubrzana potraga za cjepivom protiv koronavirusa još je jednom razbuktala rasprave o učinkovitosti i navodno opasnim aditivima koja se u cjepivima nalaze. Stoga smo porazgovarali s nekoliko stručnjaka koji su nas upozorili da se u svakoj dozi cjepiva nalazi i nezanemariva količina potencijalno opasnog dihidrogen monoksida (DHMO).

Potvrdu ove informacije potražili smo u online bazi Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode. Naime, ovo tijelo na svojim stranicama objavljuje deklaracije i sastav svih cjepiva koje se nalaze na hrvatskom tržištu. Ono što smo utvrdili jest da sva cjepiva sadrže upravo ovaj spoj i to kao otapalo. Riječ je o kemikaliji bez okusa, boje i mirisa koja se tako izravno ubrizgava u organizam svih onih koji cjepiva primaju, uključujući i dojenčad.

Oglas

Koliko je DHMO opasan, govori podatak da njegovo udisanje može izazvati gušenje i dovesti do smrti u roku od samo nekoliko minuta. Upravo je na ovaj način, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, samo u 2016. godini smrtno stradalo 320 tisuća ljudi diljem svijeta, od kojih je 60 posto bilo mlađe od 30 godina.  Čak je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio da i u našoj zemlji na ovaj način godišnje živote izgubi stotinjak osoba.

Osim toga, konzumacija većih količina kroz hranu i piće može dovesti do pojačanog mokrenja, znojenja, čak i do povraćanja te do poremećene ravnoteže elektrolita u tijelu i posljedično smrti. Zabilježeni su brojni slučajevi kada je DHMO u plinovitom stanju izazvao opekline po cijelom tijelu, dok izlaganje ovoj kemikaliji u čvrstom stanju može trajno oštetiti tkiva i dovesti do njihove nekroze. Visoke koncentracije DHMO-a pronađene su u stanicama karcinoma.

DHMO uz sve to djeluje kao okolišno opasan agens: pospješuje eroziju tla, nalazimo ga u kiselim kišama, djeluje korozivno čak i u malim količinama pa ipak, liječnici ga se ne libe ubrizgati čak i u krvotok pacijenata.

Uz to ima široku industrijsku primjenu u nuklearnim elektranama, na plantažama genetski modificiranih organizama, koristi se kao protupožarno sredstvo, sredstvo za čišćenje i otapalo za druge kemikalije.

U razgovoru s dobro upućenim stručnjacima doznali smo da se radi o spoju čija je molekula građena, znaju to već po imenu oni koji su završili osnovnu školu, od dva atoma vodika i jednog atoma kisika (H2O) koji se u narodu zove  – voda. Više o dihidrogen monoksidu pročitajte ovdje.

Ovaj članak napisan je kako biste osvijestili da je na društvenim mrežama lako proširiti teorije urote, fake news i paniku čija je osnova neznanje, a ne znanje. On dokazuje da nedostatak znanstvene pismenosti može dovesti do bezrazložnog straha čak i od najobičnije vode. Naše iskustvo pokazuje da osobe koje se najviše opiru cijepljenju, najmanje čitaju članke koje komentiraju ili dijele te ih najmanje zanimaju činjenice. Zato očekujemo da će dio osoba sklonih širenju protuznanstvene panike komentirati i podijeliti ovaj tekst bez čitanja i tako dokazati da smo u pravu. Ipak, nadamo se da će biti u manjini.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas