Prati nas

Mozaik

znanstveniku prekipjelo

Lauc: ‘Nemojte slušati budaletine koji zbog medijske pažnje pričaju o stvarima o kojima ne znaju ništa’

‘Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećao bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa.

Objavljeno

|

Može li se izliječiti rak?
Gordan Lauc (screenshot: HTV)

Iako su se uslijed pandemije koronavirusa protivnici cijepljenja posljednjih tjedana primirili, sad kad je neposredna opasnost malo splasnula, opet se javljaju oni koji smatraju da cijepljenje –  jedno od najvećih dosega suvremene medicine i znanosti  – čovječanstvu nije potrebno.

Najnoviji slučaj u kojem pod krinkom prava na slobodno mišljenje jedan pjevač i jedan nogometaš raspravljaju o imunizaciji, potaknuo je našeg uglednog znanstvenika, molekularnog biologa doktora Gordana Lauca na reakciju. Tekst je objavio na svojem Facebook profilu:

Oglas

“Mudra izjava kaže: Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena – svi misle da je imaju dovoljno. Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećao bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa. O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam. I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja, i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati”, komentirao je Lauc dijeleći članak o razgovoru pjevača i nogometaša.

Molekularni biolog podsjeća da bitku s virusima vodimo već milijunima godina, a da su cjepiva ponajveće dostignuće medicine. “No nadam se da jednu stvar sada vide i razumiju svi, jer za to doista ne treba veliko predznanje. Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv covid-19) zaustavio je planetu i uzrokovao velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povijesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zbog jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme…”

>> Dunnig-Krugerov efekt: Zašto nekompetentni misle da su sveznajući?

>> Ima li svatko pravo na mišljenje o svemu?

“Srećom puno drugih cjepiva imamo, jer velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno su opasnije od covid-19. Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti? Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti… Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas”, piše Lauc.

“Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije”, poručuje znanstvenik.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas