Prati nas

Vijesti

Selo ili običaj?

Susjedi i rođaci obilazili zaraženog, više od 20 ih se zarazilo koronavirusom

U samo jednom danu broj novozaraženih povećan je za 6 puta. Razlog je neodgovorno ponašanje zbog kojeg bi otok Brač mogao završiti u karanteni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Brač (foto: Walter Bichler/Pixabay)

Broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, objavljeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Naime, u protekla 24 sata registrirano je 36 novih slučajeva, od čega čak 22 dolaze s Brača. Od početka izbijanja epidemije registriran je 2.161 bolesnik. Umrlih, srećom, u protekla 24 sata nije bilo.  

“Na Braču se nalaze tri epidemiloga i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Navečer ćemo imati detaljniju sliku što se dogodilo. Tu se radilo o pacijentu koji se vratio iz bolnice, brojni susjedi i rođaci su ga posjetili, od njih 37 koji su bili s njim u kontaktu njih 22 je pozitivno”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


“Nakon ove press konferencije ćemo se dogovoriti. Dogovoreno je da dvoje epidemiologa HZJZ-a sutra ide u Split u pomoć. Ne kažemo da je potrebna pomoć jer ima dovoljan broj epidemiologa. Dogovorit ćemo se tko će sve ići za Split pomoći razriješiti ovu situaciju i koje će biti mjere. Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa na terenu ćemo dogovoriti koje će to mjere biti”, kazao je Capak koji kao jedno od mogućnosti ističe i zatvaranje otoka u karantenu.

.

Vijesti

Bernardić i Hrelja obećavaju vam nasljeđivanje mirovine preminulog partnera i legalizaciju marihuane

Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Restart koalicija predvođena Davorom Bernardićem (SDP) predstavila je program s kojim izlaze na parlamentarne izbore. Pet ključnih prioriteta koalicije Restart su: 1. oporavak i ponovni rast gospodarstva, plaća i mirovina, 2. borba protiv korupcije i klijentelizma, 3. digitalna transformacija zemlje, 4. reforma džave i lokalne samouprave i 5. reforma zdravstvenog sustava.

“Naš je cilj”, kazao je Bernardić, “povećati mirovine uvođenjem zajamčene mirovine od 70 posto prosječne plaće, dignuti minimalnu plaću na 4.000 kuna neto, a dizanjem neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna i omogućiti odmah povećanje plaća za preko 700.000 radnika.”


Predsjednik HSU-u Silvano Hrelja istaknuo je obiteljske mirovine kao jedan od velikih problema koje koalicija planira riješiti. Tvrdi kako će tu primijeniti europski model prema kojem će se ubuduće moći birati između dva modela. Moglo bi se birati između svoje mirovine i 50% mirovine bračnog druga ili 80% mirovine preminulog bračnog druga. ”Time će se spriječiti potonuće u zonu siromaštva”, naglasio je Hrelja.

Bernardić je najavio i sanaciju odlagališta otpada, izgradnju kompostana, donošenje lex kanabis, reaktiviranje neobrađenog državnog zemljišta, poticanje stočarstva, stradalom turističkom sektoru omogućavanje da stane na noge.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP