Prati nas

Vijesti

Selo ili običaj?

Susjedi i rođaci obilazili zaraženog, više od 20 ih se zarazilo koronavirusom

U samo jednom danu broj novozaraženih povećan je za 6 puta. Razlog je neodgovorno ponašanje zbog kojeg bi otok Brač mogao završiti u karanteni.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Brač (foto: Walter Bichler/Pixabay)

Broj novozaraženih u Hrvatskoj raste, objavljeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Naime, u protekla 24 sata registrirano je 36 novih slučajeva, od čega čak 22 dolaze s Brača. Od početka izbijanja epidemije registriran je 2.161 bolesnik. Umrlih, srećom, u protekla 24 sata nije bilo.  

“Na Braču se nalaze tri epidemiloga i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Navečer ćemo imati detaljniju sliku što se dogodilo. Tu se radilo o pacijentu koji se vratio iz bolnice, brojni susjedi i rođaci su ga posjetili, od njih 37 koji su bili s njim u kontaktu njih 22 je pozitivno”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


“Nakon ove press konferencije ćemo se dogovoriti. Dogovoreno je da dvoje epidemiologa HZJZ-a sutra ide u Split u pomoć. Ne kažemo da je potrebna pomoć jer ima dovoljan broj epidemiologa. Dogovorit ćemo se tko će sve ići za Split pomoći razriješiti ovu situaciju i koje će biti mjere. Čim dobijemo izvještaj od epidemiologa na terenu ćemo dogovoriti koje će to mjere biti”, kazao je Capak koji kao jedno od mogućnosti ističe i zatvaranje otoka u karantenu.

.

Vijesti

Bežovan: ‘Možda ćemo vlasnicima apartmana na moru davati 800 kuna nacionalne mirovine’

Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ta se naknada prema prvotnoj ideji trebala zvati nacionalnom mirovinom, ali od toga se odustalo iako se u javnosti udomaćio taj naziv. Ideja je da država mjesečnom naknadom u iznosu od 800 kuna olakša život građanima starijima od 65 godina koji nisu ostvarili minimalnih 15 godina radnog staža potrebnih da steknu pravo na redovnu mirovinu.

Ključni kriterij da bi osobe starije od 65 godina bez dovoljno radnog staža ostvarile pravo na tu naknadu jest dohodovni cenzus – prihod po članu kućanstva ne smije biti viši od 800 kuna. No član radne skupine za izradu tog projekta, prof. dr.sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta u Zagrebu, upozorava u razgovoru za Net.hr na moguće zlouporabe sustava.


“Postavlja se pitanje jesmo li trebali staviti još neke cenzuse osim dohodovnog, recimo imovinski. Mi u cjelokupnoj praksi imamo relativno malo iskustva kada je u pitanju ciljanje takvih socijalnih mjera, dakle kalibracija socijalnih davanja i uvjeta pod kojima netko nešto dobiva. Može se dogoditi da je netko vlasnik jednog ili dvaju apartmana na moru i da od najma ostvaruje prihode, a mi ćemo mu dati ovaj oblik pomoći. Nadajmo se da će biti relativno mali broj takvih i da zlouporabe neće srušiti svrhovitost ove mjere”, kaže Bežovan.

Profesor je rekao i kako je za vrijeme rada u skupini konzultirao četiri ravnateljice centara za socijalnu skrb jer su tamo najbolje upoznati s mogućim primateljima tih naknada. 

“Kada sam im rekao koji će biti kriteriji i procedura za dodjelu te naknade, rekli su mi kako misle da će biti relativno mali broj osoba za taj oblik socijalne pomoći. Oni koji ostvaruju uvjete već su uključeni u program zajamčene minimalne naknade kao novčane socijalne pomoći. Moguće je da postoji jedan mali dio populacije, možda u nekim ruralnim područjima, mahom starije žene, koji bi moguće mogli biti primatelji tog oblika naknade. Meni je bilo nerealno kada se isprva procjenjivalo da će ih biti 40 tisuća pa čak i 60 tisuća”, rekao je Bežovan za Net.hr.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP