Prati nas

Vijesti

neodgovornost

Zagrepčani maskama i rukavicama zaštopali pročistač voda

Ako ste se ikad pitali što se događa sa svim onim zaštitnim maskama i rukavicama nakon upotrebe, odgovor bi vas mogao jako neugodno iznenaditi. Sav taj otpad završi u kanalizaciji gdje može prouzročiti priličnu štetu.

Objavljeno

|

foto: Zagrebačke otpadne vode

Neobičan apel uputili su Zagrepčanima djelatnici Otpadnih voda. Naime, zbog bacanja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maskica u kanalizaciju, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo se očistiti ručno, a stradale su i pumpe!

“Vrijeme karantene zbog pandemije Koronavirusa bilo je, a još uvijek je nezamislivo bez naših novih ‘rekvizita’ koji naš štite od virusa. A to su svakako maskice, rukavice, dezinfekcijske maramice, jednokratni ogrtači i slično. No dok nas s jedne strane štite, s druge strane zbog ljudske nepromišljenosti mogu uzrokovati drugu vrstu problema”, poručuju iz Otpadnih voda.


Naime,  problem se pojavio na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba 1. svibnja 2020. kada su se u ulaznoj vodi pojavile crne grudice, te su zaposlenici uređaja morali otvoriti fine rešetke i crpke nakon nastalog tehničkog kvara.

Prizor svakako nije bio privlačan! Peraje na finim rešetkama bile su djelomično neispravne, crpke blokirane. Uzrok oštećenja bilo je lako utvrditi; bile su to ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama.

Valja naglasiti kako svi ti materijali imaju visoku vlačnu čvrstoću , zbog čega se ne raspadaju u vodi, zalijepe se u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju puno problema.  Primjerice u ovom slučaju naši zaposlenici su sve te blokade unutar uređaja morali prvo ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljni rad. Dakako, takvi radovi u vrijeme uzrokovane Koronakrizom predstavljaju poseban izazov te su izvedeni pod posebnim sigurnosnim mjerama. Kako ne bi došlo do novih situacija ovoga tipa apeliramo i pozivamo građane na odgovorno ponašanje te da ne bacaju ništa što nije razgadivo u svoje toalete i kanalizaciju!

NE BACATI U TOALET:

  • vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice
  • respiratorne maskice, rukavice od lateksa
  • odjeću, čarape, krpe za čišćenje-pamuk, štapiće za uši, vate, pelene za jednokratnu upotrebu
  • britvice i druge plastike
  • pjesak za životinje
  • lijekove, prazne kutije i ambalaže
  • iskorištena ulja,kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora
  • lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje izbjeljivanje
  • pesticide

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP