Prati nas

Vijesti

COVID-19

Nakon dugo vremena Stožer je izašao pred kamere, proglašene su i nove parcijalne mjere

U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu.

Objavljeno

|

screenshot: MUP/Youtube

Povratak koronavirusa razlog je konferencije za medije koju je održao Nacionalni stožer civilne zaštite. U 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 18 novih infekcija, priopćio je ministar zdravstva Vili Beroš (HDZ).

“Možemo kalkulirati. nema medicinski utemeljenih podataka da je netko dokazao da je virus oslabio. Ako su ljudi u nekom većem ili otvorenom prostoru, manje je izgleda da će zaraziti. Uz obiteljsko okruženje, najrizičnije situacije su, prema istraživanjima, uredi i manji prostori bez prirodne ventilacije s više ljudi, restorani s bliže postavljenim stolovima te autobusi i prijevozna sredstva”, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izvijestila je o epidemiološkim mjerama: “Mjere koje bismo uveli su selektivne i odnose se samo na županije s većim brojem novih slučajeva: Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Grad Zagreb. Zabranjuju se posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan domova.”

“U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporuča im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće”, rekla je Bubaš.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.