Prati nas

Show

Lijepe naše

Radojka otpjevala himnu pa komentirala Josipinu izvedbu: ‘Tako nešto ne dolazi u obzir!’

Dok je Lisac nastupila u crnoj modernoj kombinaciji kojom je dominirao jarko crveni šešir, Šverko se odlučila na togu u boji HDZ-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josipa Lisac i Radojka Šverko

Povodom Dana Državnosti, na Trgu svetog Marka u Zagrebu, središnjom svečanosti obilježen je taj važan dan u hrvatskoj povijesti. Državnu himnu ovoga je puta otpjevala Radojka Šverko koja je domoljubnu “Ljubim te do bola” izvela na istom mjestu na inauguraciji bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

To je, očekivano, povuklo i usporedbe s Josipom Lisac koja je pjevala na inauguraciji aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. Dijamentralno suprotne izvedbama, pjevačice su i odabirom odjeće pokazale da se nalaze u suprotnim dijelovima političkog spektra. Dok je Lisac nastupila u crnoj modernoj kombinaciji kojom je dominirao jarko crveni šešir, Šverko se odlučila na dramatičnu togu u boji HDZ-a.


Josipina izvedba “Lijepe naše” podignula je puno prašine i izazvala široku društvenu raspravo o tome kako se smije, a kako ne smije izvoditi himna. Upravo je tu izvedbu komentirala Šverko, a doprinos raspravi dao je i skladatelj Hrvoje Hegedušić.

Radojka Šverko izvodi državnu himnu povodom Dana državnosti na Trgu svetog Marka

“Prema mojem mišljenju, takvo što ne dolazi u obzir! Smatram da i inače glazbena djela treba pjevati onako kako su ona napisana, pogotovo na svečanostima. Smatram da proslava Dana državnosti, za koju mi je iznimno drago da se ponovno obilježava 30. svibnja, nikako nije prilika za nekakvo ‘džeziranje’. Apsolutno sam pobornik umjetničke slobode, no pitam se gdje su granice. Podrazumijeva li sloboda i to da uskoro neki operni solist ariju iz opere na sceni otpjeva na svoj način?” pita Radojka Šverko za Jutarnji list i nastavlja:

“Smatram da je uvijek dobro imati na umu gdje i za koga nastupaš. Ja u svom repertoaru imam i zabavnih i filmskih i sakralnih skladbi, a koncerte osmišljavam prema mjestu na kojemu nastupam. Što se, pak, izvedbe himne tiče, mislim da je svečana državna himna po svojoj naravi i namjeni skladba u kojoj prevelika improvizacija ne bi smjela biti dozvoljena. Umjesto toga, mislim da se treba pridržavati melodije i teksta koje je autor zapisao. To je moj stav, ja nipošto i nikako ne osuđujem one koji misle i pjevaju drugačije, jer se uvijek zalažem za to da svatko ima pravo u svojoj glavi imati neki svoj film. Ovakav film je moj film, a isti film vole i poštuju mnogi znani i neznani ljudi koji su mi ovog vikenda čestitali na mojoj izvedbi himne”, govori Radojka.

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić izvode državnu himnu na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića

Hegedušić: Hrvati pate od sindroma male nacije

Svoje viđenje ovog “problema” dao je i skladatelj Hrvoje Hegedušić koji podsjeća kako se u bijelom svijetu već godinama državne himne interpretiraju proizvoljno i na najrazličitije načine.

“Mi u Hrvatskoj volimo da himna zvuči svečano i herojski. To je sindrom male nacije. No, ako tu pjesmu iskreno osjećaš kao svoju, imaš je puno pravo izvoditi na svoj način. Slijedom toga, dajem za pravo i Radojki i Josipi, a što se tiče komentara onih koji kažu kako u Josipinoj verziji nisu mogli čuti tekst pjesme, mogu im samo poručiti da badava pjevaju tu pjesmu i badava kritiziraju pjevačicu ako taj tekst sami dosad nisu naučili. Ja mislim da bismo svi zajedno himnu trebali doživljavati kao pjesmu koja se pjeva iz srca, a ako je to tako, onda pjevaj, brate, onako kako ti srcu leži”, poručuje Hegedušić za Jutarnji.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP