Prati nas

Show

Lijepe naše

Radojka otpjevala himnu pa komentirala Josipinu izvedbu: ‘Tako nešto ne dolazi u obzir!’

Dok je Lisac nastupila u crnoj modernoj kombinaciji kojom je dominirao jarko crveni šešir, Šverko se odlučila na togu u boji HDZ-a.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josipa Lisac i Radojka Šverko

Povodom Dana Državnosti, na Trgu svetog Marka u Zagrebu, središnjom svečanosti obilježen je taj važan dan u hrvatskoj povijesti. Državnu himnu ovoga je puta otpjevala Radojka Šverko koja je domoljubnu “Ljubim te do bola” izvela na istom mjestu na inauguraciji bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

To je, očekivano, povuklo i usporedbe s Josipom Lisac koja je pjevala na inauguraciji aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. Dijamentralno suprotne izvedbama, pjevačice su i odabirom odjeće pokazale da se nalaze u suprotnim dijelovima političkog spektra. Dok je Lisac nastupila u crnoj modernoj kombinaciji kojom je dominirao jarko crveni šešir, Šverko se odlučila na dramatičnu togu u boji HDZ-a.


Josipina izvedba “Lijepe naše” podignula je puno prašine i izazvala široku društvenu raspravo o tome kako se smije, a kako ne smije izvoditi himna. Upravo je tu izvedbu komentirala Šverko, a doprinos raspravi dao je i skladatelj Hrvoje Hegedušić.

Radojka Šverko izvodi državnu himnu povodom Dana državnosti na Trgu svetog Marka

“Prema mojem mišljenju, takvo što ne dolazi u obzir! Smatram da i inače glazbena djela treba pjevati onako kako su ona napisana, pogotovo na svečanostima. Smatram da proslava Dana državnosti, za koju mi je iznimno drago da se ponovno obilježava 30. svibnja, nikako nije prilika za nekakvo ‘džeziranje’. Apsolutno sam pobornik umjetničke slobode, no pitam se gdje su granice. Podrazumijeva li sloboda i to da uskoro neki operni solist ariju iz opere na sceni otpjeva na svoj način?” pita Radojka Šverko za Jutarnji list i nastavlja:

“Smatram da je uvijek dobro imati na umu gdje i za koga nastupaš. Ja u svom repertoaru imam i zabavnih i filmskih i sakralnih skladbi, a koncerte osmišljavam prema mjestu na kojemu nastupam. Što se, pak, izvedbe himne tiče, mislim da je svečana državna himna po svojoj naravi i namjeni skladba u kojoj prevelika improvizacija ne bi smjela biti dozvoljena. Umjesto toga, mislim da se treba pridržavati melodije i teksta koje je autor zapisao. To je moj stav, ja nipošto i nikako ne osuđujem one koji misle i pjevaju drugačije, jer se uvijek zalažem za to da svatko ima pravo u svojoj glavi imati neki svoj film. Ovakav film je moj film, a isti film vole i poštuju mnogi znani i neznani ljudi koji su mi ovog vikenda čestitali na mojoj izvedbi himne”, govori Radojka.

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić izvode državnu himnu na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića

Hegedušić: Hrvati pate od sindroma male nacije

Svoje viđenje ovog “problema” dao je i skladatelj Hrvoje Hegedušić koji podsjeća kako se u bijelom svijetu već godinama državne himne interpretiraju proizvoljno i na najrazličitije načine.

“Mi u Hrvatskoj volimo da himna zvuči svečano i herojski. To je sindrom male nacije. No, ako tu pjesmu iskreno osjećaš kao svoju, imaš je puno pravo izvoditi na svoj način. Slijedom toga, dajem za pravo i Radojki i Josipi, a što se tiče komentara onih koji kažu kako u Josipinoj verziji nisu mogli čuti tekst pjesme, mogu im samo poručiti da badava pjevaju tu pjesmu i badava kritiziraju pjevačicu ako taj tekst sami dosad nisu naučili. Ja mislim da bismo svi zajedno himnu trebali doživljavati kao pjesmu koja se pjeva iz srca, a ako je to tako, onda pjevaj, brate, onako kako ti srcu leži”, poručuje Hegedušić za Jutarnji.

.

Show

Violeta iz Boljeg života je ljepotica i u 59. godini

Za Lidiju Vukičević vrijeme kao da je stalo. Ova atraktivna glumica plijeni izgledom kao i prije 30 godina dok je glumila u Boljem životu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Sjećate li se Violete iz Boljeg života? Za zanosnom crnog uzdisali su muškarci diljem bivše države, a žene su željele izgledati poput nje. No čak ni 30 godina nakon završetka emitiranja legendarne serija, glumica Lidija Vukičević ne izgleda ništa manje zanosno.

Na svojem Instagram profilu pokazala je kako uživa na crnogorskom primorju te svojim izgledom ostavila obožavatelje bez teksta. Naime, zanosna Lidija ima 58 godina.


Naravno, pratitelji na Instagramu zasuli su je komplimentima te se požalili da bi im od prizora moglo zastati srce.

Inače, osim glumom, Lidija se bavila i politikom. 2004. se učlanila u Srpsku radikalnu stranku, a 2007. godine je postala i zastupnica te stranke u Narodnoj skupštini Srbije. Politička karijera joj je trajala do 2012. kad je skupština raspuštena, a stranka na idućim izborima nije prešla izborni prag i ušla u parlament.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP