Prati nas

Vijesti

Black Lives Matter

Smrt fašizmu i rasizmu! Zagrepčani solidarno protiv policijskog nasilja i rasizma

‘Sustavni rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima’, kažu organizatori.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Luka Tomac

“Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja te nametanja nadmoći”, poručila je Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma na današnjoj prosvjednoj akciji na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Okupili su se kako bi iskazali solidarnost s pokretom “Black Lives Matter” i antirasističkim prosvjedima u SAD-u koje mnogi već nazivaju najvećim pokretom za ljudska i građanska prava u povijesti.


Tijekom akcije su kleknuli na jedno koljeno u tišini u znak solidarnosti s pokretom “Black Lives Matter” i svima čiji su životi ugušeni i ugašeni rasizmom. Izrazili su žaljenje zbog nasilja kojeg gledamo na američkim ulicama te ukazali na činjenicu kako se rasizam ne događa negdje drugdje, već su rasističke politike itekako prisutne kako u Americi tako i u Europi.

foto: Luka Tomac

“Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života na našim granicama, nezapamćenog nasilja koje provodi hrvatska policija na granicama i duboko u teritoriju Hrvatske. Sustavni rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima. I zato moramo stati bok uz bok našim prijateljima i prijateljicama i ne dopustiti da se u naše ime provodi nasilje nad onima druge boje kože i etniciteta”, zaključila je Inicijativa. (pr)

Otvoreno pismo Inicijative protiv policijskog nasilja i rasizma

U jeku globalnih prosvjeda potaknutih ubojstvom Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca kojega je 25. svibnja ubio policajac u Minneapolisu, Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma osuđuje brutalnost i hladnokrvno oduzimanje crnih života. Solidarno stojimo uz žrtve duboko ukorijenjene rasističke politike u djelovanje policijskih snaga. Također, izražavamo našu sućut Georgeovoj i drugim obiteljima koje tuguju radi gubitka svojih najbližih.

U našem izrazu solidarnosti, kao društvo koje je svjedočilo etničkom čišćenju i masovnim ubojstvima civila na Balkanu, iskreno žalimo radi nedavnih događanja.

Svakodnevno svjedočimo institucionalnom i policijskom nasilju protiv nebijelih migrantskih tijela koja se označava, maltretira, utapa, muči i ubija. Sve to provodi policija i represivni aparat vođen idejom hijerarhije života temeljenoj na rasi. Institucionalni rasizam i uvjerenje o superiornosti bijelaca nastavljaju zavijati svijet u crno stalnom ilegalizacijom, kriminalizacijom i islamofobijom prema migrantima i ljudima druge boje kože i etniciteta. Također, prepoznajemo prepletenost rasističkog i rodnog nasilja koji nerijetko provodi policija protiv crnih žena i crnih trans osoba koje su izložene policijskom etiketiranju, izopćavanju, prijetnjama i zlostavljanju ili namjernom izostanku policijske zaštite kad im je ona potrebna.

Brutalno ubojstvo Georgea Floyda i oduzimanje mnogih drugih crnih života u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje ne može se svesti na pojedinačni ili slučajni čin. Ova su ubojstva manifestacija dubokog i sustavnog rasizma koji definira američka, europska i ostala društva diljem svijeta. Strahoviti čin oduzimanja stotina i tisuća života, rezultat je kontinuiranog umanjivanja važnosti i kriminalizacije crnog života u medijima, obrazovanju i pravnom sustavu. Smrt Georgea Floyda je, mnogi se slažu, simptom sustavnog anti-crnog rasizma koji svoje korijene vuče iz ropstva, uvjerenja o superiornosti bijelaca, discipliniranja, militarizma, kapitalizma. Nagledali smo se ove nepravde!

George Floyd nije mogao disati. Crne osobe diljem Sjedinjenih Država i Europe ne mogu disati dok su mete sustavnog rasizma i policijskog nasilja. Mi ne možemo disati sve dok se crne živote s takvom lakoćom guši i gasi. Ovom kontinuiranom i bolnom nasilju moramo stati na kraj! Dok stojimo solidarni s crnim i smeđim osobama u ovoj povijesnoj borbi za pravdu, zahtijevamo:

  • trenutačno zaustavljanje svih oblika policijskog nasilja i nametanja moći protiv crnih i smeđih tijela;
  • kazneno gonjenje policajaca koji su počinili zločin ubojstva protiv crnih osoba;
  • prestanak financiranja policijskih službi;
  • kraj financiranju sekuritizacije i militarizacije kao oblika strukturalnog nasilja i institucionalnog rasizma.

Odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja i nametanja nadmoći.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP