Prati nas

Show

Ima svoj mir

Životni stil Josipe Lisac: ‘Ustajem u pola jedanaest pa slušam jazz i filmsku glazbu’

Ništa ne planiram, ništa nije čvrsto zadano – sve mi ovisi o raspoloženju, kaže glazbena diva.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Josipa Lisac (screenshot: HTV)

“Nemam osjećaj da sam stara. Svaki dan u životu je i izazov i rizik. Treba ga tako prihvatiti i naći svoj mir.” Izjavila je to za Gloriju Josipa Lisac (70), glazbena miljenica nacije i ikona stila.

Otkrila je da se iz postelje obično diže u 10 i 30, nakon čega slijedi ritualno ispijanje crnog čaja s bademovim mlijekom i medom. Doručkuje, a potom sluša jazz i filmsku glazbu te pregledava Youtube.


“Ništa ne planiram, ništa nije čvrsto zadano – sve mi ovisi o raspoloženju. Jedine fiksne stvari u mojem danu mogu biti poslovni dogovori, snimanja i koncerti”, objašnjava svoj životni stil pjevačica porijeklom iz Like.

Kaže, nakon smrti Karla Metikoša niti jedan muškarac joj nije prišao, zato što im je bilo jasno da joj to ne treba. “Svjesna sam da moja bol zbog njega nikada neće nestati, s vremenom može samo postati jača. Pripremljena sam na to da će me sutra još više boljeti. Ona curica se još negdje duboko u meni smiješi, no sve okolo je bol… Ali idem naprijed”, zaključila je ovogodišnja dobitnica Porina za životno djelo.

.

Show

Ljiljana Saucha: ‘Nisam znala da mi je to zadnja emisija, kažu da žele mlađe’

U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj karijeri na HRT-u”, napisala je na Facebooku televizijska urednica i voditeljica Ljiljana Saucha (63).

Kako je objasnila, u petak je doznala da emisiju više neće voditi, jer na HTV-u žele mlade ljude na ekranu. “Sve je ovo ‘novo normalno’, jer imam do mirovine još 14 mjeseci. Svima koji Vama koji ste pratili emisiju – hvala”, napisala je Saucha.


Iako su joj pratitelji novinari na društvenim mrežama savjetovali da tuži HRT zbog ageizma i seksizma, Saucha je odgovorila: “Ma ne, nije mi do toga.” Na pitanje zašto bi se to prihvaćalo kao normalno, odgovorila je: “Vidjela sam da su mnogi prije mene morali otići. I to puno mlađi. To je postalo normalno.”

Jedno od najprepoznatljivijih lica HTV-a, Ljiljana Saucha, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao novinarka Poleta i bila je suradnica suradnica Radija Zagreb od 1979. Vodila je i nekoliko serija za djecu, da bi se potom otisnula u Zagrebačku panoramu. Uređivala je brojne emisije mozaičnog programa kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas.

Saucha je bila prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. radi u redakciji kulture.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP