Prati nas

Vijesti

Lista prednosti

Beroš objavio i tko bi se trebao cijepiti kada cjepivo protiv koronavirusa dođe na tržište

Iako se još prije nekoliko mjeseci govorilo kako bismo cjepivo protiv koronavirusa mogli imati najesen, riječ je o neizvjesnoj utrci. Sigurno je da će, kada dođe na tržište, neke skupine građana imati prednost.

Objavljeno

|

Gdje se cijepiti protiv gripe?
foto: CDC/Unsplash

Ministar zdravstva Vili Beroš potpisao je predugovor za distribuciju cjepiva protiv koronavirusa i tako rezervirao dovoljno doza za Hrvatsku, ako cjepivo bude uspješno stavljeno na tržište. Objavio je i da Hrvatska nije platila rezervaciju te da se još ne zna kada bi cjepivo moglo biti raspoloživo.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva”, izjavio je za HTV.

Portalu Index.hr je dostavio popis s osnovnim kategorijama stanovništva kojima bi bilo preporučeno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV2.

Tko se treba cijepiti?

  • Osobe životne dobi 50 godina i starije s naglaskom na osobe u dobi od 65 godina i više
  • Štićenici domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima posebice oboljenjima srca i pluća uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenje imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • Djeca i adolescenti od 6 mjeseci do 18. godine na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influencu)
  • Djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici
  • U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline, npr. kućni kontakti, (uključujući djecu) osobe koje joj pružaju njegu.

Što rade znanstvenici?

Trenutno je u igri više od 165 kandidata za cjepivo, od kojih su neka već prošla testove sigurnosti i učinkovitosti. Najdalje su, čini se, došli znanstvenici s Oxforda koji su objavili da je njihovo cjepivo sigurno i stimulira odgovor imunološkog sustava, javlja BBC.

U ispitivanjima u kojima je sudjelovalo 1.077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvede antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone. Otkrića su vrlo obećavajuća, no potrebna su dodatna šira ispitivanja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.