Prati nas

Show

Iznenada!

Branko Uvodić je e-mailom poslan u mirovinu. ‘To više govorio o njima, nego o meni!’

Trenutno mu je najveći problem to kako će se vratiti kući jer 26. srpnja više neće biti djelatnik HRT-a i ne smije putovati službenim vozilom kojim je otišao na teren.

Objavljeno

|

Branko Uvodić (screenshot: HTV)

Nakon 24 godine emitiranja, ukida se ‘Lijepom našom’, jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije.

Branko Uvodić danas je dobio e-mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja prestaje ugovor o radu i to za vrijeme odrađivanja terena jer se nalazi na 54. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, javlja Tportal.


Trenutno mu je najveći problem to kako će se vratiti kući jer 26. srpnja više neće biti djelatnik HRT-a i ne smije putovati službenim vozilom kojim je otišao na teren. Tportal piše kako mu je uskraćeno pravo odabira hoće li prije odlaska u mirovinu iskoristiti godišnji odmor, nego će mu, priča se, umjesto toga biti isplaćen novac. 

“Ja sam već prije godinu dana ispunio uvjete za mirovinu, no zbog emisije ‘Lijepom našom’ poslodavac mi je svaka tri mjeseca produljivao ugovor. No, sada je odlučeno da je zbog epidemioloških razloga nemoguće nastaviti snimanje emisije, pa mi poslodavac niti nije produljio ugovor. Stoga od 26. srpnja, čini mi se, odlazim u mirovinu”, objasnio je Uvodić za Jutarnji list.

“O tome na koji način mi je, nakon 46 godina rada u toj kući, priopćena ta vijest, ne bih sada htio govoriti. Jer, znate, da nakon toliko godina rada i svega što sam učinio za tu kuću samo dobijem mail, a da se nitko ne udostojiti javiti, ja nemam riječi. To više govori o njima, nego o meni”, razočarano je rekao Uvodić.

“Njih ne zanima ‘Lijepom našom’ nego emisije poput ‘Volim Hrvatsku’, koja je nizozemska licenca, ili ‘Zvijezde pjevaju’ koja je američka licenca, a mi nemamo pet zvijezda u zemlji. Čak sam imao i varijantu da emisiju radimo na OPG-ima ili drugim mjestima gdje ne bi ni bilo publike. Uostalom, imali smo i posebno izdanje emisije u Đurđevcu za Dan državnosti, i nitko se nije zarazio. Očito oni imaju svoju koncepciju, ali ne znam koliko se to podudara s voljom naroda jer je ‘Lijepom našom’ i sad u krizi bila najgledanija emisija.  Imam puno ponuda da emisju nastavim na nekoj drugoj kući ali mi je žao jer sam ipak proveo 46 godina na HRT-u”, izjavio je voditelj za Večernji list.

“Gospodin Branko Uvodić nije dobio otkaz na HRT-u, već je s navršenih 65 godina 2019. stekao uvjete za redovnu starosnu mirovinu. Nakon toga mu je HRT u nekoliko navrata produljio ugovor o radu, s obzirom da je prepoznat kao urednik i voditelj poznatog zabavnog serijala ‘Lijepom našom’. Zadnje produljenje ističe mu 25. srpnja 2020. Budući da trenutno zbog koronakrize nismo sigurni da će se ostvariti svi uvjeti  za nastavak snimanja emisije “Lijepom našom” uz poštivanje svih epidemioloških preporuka, u ovom trenutku ne postoje razlozi za daljnji nastavak radnog odnosa g. Uvodića. Ukoliko se steknu uvjeti za ponovno snimanje, HRT će svakako razmoriti ponovni angažman g. Uvodića”, priopćio je HRT.

Branko Uvodić ukratko

Završio je Fakultet vanjske trgovine u Zagrebu. Na TVZ-u od 1974. u emisiji Zdravo, mladi, potom sudjelovao u stvaranju emisija Kritična točkaTelevizijski obiteljski magazinNek’ tambura svira i Domovnica. Uređivao i vodio prijenose društveno-političkih događaja (Vlak slobode i dr.). Vrhunac uredničkoga i voditeljskoga djelovanja postignuo je folklorno-glazbenim showom Lijepom našom, koji je prerastao u iznimno popularan scensko-izvedbeni događaj tradicijske kulture kojemu uživo prisustvuju tisuće ljudi. Za tu emisiju dobio je godišnju nagradu HRT-a 1997. Dobitnik je i HRT-ove nagrade za životno djelo Ivan Šibl 2015. (HRT)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP