Prati nas

Vijesti

Za sigurniju jesen

Instalirali smo STOP COVID-19 aplikaciju, jednostavno je i brzo

Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Ministarstvo zdravstva RH izdalo je mobilnu aplikaciju koja bi nam trebala pomoći u tome da saznamo jesmo li bili u kontaktu sa osobama zaraženima koronavirusom. Aplikacija nam omoguće da, ako i sami postanemo pozitivni, upozorimo sve ostale koji su bili u kontaktu s nama. Aplikacija ne prikuplja informacije kao što su vaše ime i datum rođenja, broj telefona, e-mail adresa, identitete ljudi s kojima se susrećete kao ni vašu lokaciju.

Instaliranje aplikacije je vrlo jednostavno i brzo te ne traži nikakva dodatna podešavanja osim potvrde da želimo uljučiti bluetooth na mobilnom telefonu, nakon što je prvi puta pokrenemo. Korisnici Androida aplikaciju mogu skinuti s Google Playa (https://bit.ly/StopCOVID_Android), a na App Storeu dostupna je i inačica za iOS/iPhone uređaje (https://bit.ly/StopCOVID_iOS) U nastavku pročitajte neke osnovne informacije o ovoj aplikaciji.


Što je Stop COVID-19?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomoći će vam donijeti ispravnu odluku ako razvijete simptome: moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Sukladno preporukama EU, aplikacija Stop COVID-19 je:

  • dobrovoljna
  • transparentna
  • privremena
  • kibernetički sigurna
  • koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke

Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu “Obavijesti o izloženosti” (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Kako radi Stop COVID-19?

Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima. Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve. Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?

Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.

Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Na taj način aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.

Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP