Prati nas

Vijesti

Odgovorno ponašanje

Moram li u trgovine ulaziti s maskama? Od danas da!

Uz to, i dalje vrijedi nošenje maski u javnom prijevozu, kako za vozače, tako i putnike.

Objavljeno

|

foto: Anna Shvets/Pexels

U sklopu novih protuepidemijskih mjera od ponoći je obavezno nositi masku u dijelu zatvorenih prostora trgovina. Maske moraju nositi i trgovci.

Mijenja se režim i u ugostiteljskim objektima. Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti samo za osoblje.

Uz to, i dalje vrijedi nošenje maski u javnom prijevozu, kako za vozače, tako i za putnike. Na isti se način moraju zaštiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje nositi maske u zatvorenim prostorima još od 24. travnja 2020. godine, o čemu je tada javnost izvijestila i članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite Alemka Markotić. Nošenje maske kao tekstilne barijere, pokazala su nova istraživanja, zaustavlja kapljice, usporava ih i skreće strujanje zraka koje ih nosi te tako drastično smanjuje transfer virusa s osobe na osobu.

Maske, dokazano je znanstvenim istraživanjima u protekla dva desetljeća, ne izazivaju pomanjkanje kisika i trovanje ugljikovim dioksidom, kao što tvrde obmanjivači aktivni na društvenim mrežama.

Prema preporuci ljekarnika, pamučna maska je najpovoljnija i dovoljna za kretanje u javnom prijevozu ili u većim zatvorenim prostorima. Država je donijela uredbu o povoljnijoj cijeni pamučne maske, aktivirala se i lokalna proizvodnja i ima ih dovoljno na tržištu

Sve o maskama i lažnim vijestima koje se šire o njima, pročitajte na ovim poveznicma:

>>Istina i mitovi o maskama: Umjesto imuniteta krda, dobili smo samo glasno krdo

>>Maske vas neće ostaviti bez kisika i pretvoriti u zombije, a neće vas ni otrovati ugljikovim dioksidom

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.