Prati nas

Vijesti

Ima ih dovoljno

Soldo: ‘Najpovoljnije su platnene maske, proizvode se u Hrvatskoj i ograničena im je cijena’

Što se tiče kirurške maske situacija sa cijenama se normalizira. Cijene nisu kao i prije epidemije jer Hrvatska nema svoje kapacitete da opskrbi tržište.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Peri Stojnic/Unsplash

Ponovnom pojavom većeg broja zaraženih, ali i uvođenjem obveze nošenja maski u javnom prijevozu, povećala se i potražnja za zaštitnim sredstvima, javlja HTV.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo za javnu televiziju rekla je da je situacija s maskama i dezinficijensima puno bolja nego na početku epidemije. Dodala je da su se pojavom većeg broja zaraženih zalihe u ljekarnama ispraznile istog dana, ali da je tržište dobro opremljeno i da se sve odmah normaliziralo.


Soldo je istaknula da se najviše traže kirurške maske, pogotovo zbog najave da je obavezna u javnom prijevozu.

Na pitanje koju je masku najbolje nositi odgovara da je pamučna maska najpovoljnija i dovoljna za kretanje u javnom prijevozu ili u većim zatvorenim prostorima, ali je naglasila da ta maska štiti od prijenosa kapljica, ali ne i od prijenosa virusa. “Za transfer kapljica i smanjenje mogućnosti zaraze je sasvim dovoljna”, kaže Soldo. Država je donijela uredbu o povoljnijoj cijeni pamučne maske, aktivirala se i lokalna proizvodnja i ima ih dovoljno na tržištu, rekla je.

Zašto su kirurške maske skupe?

Što se tiče kirurške maske situacija sa cijenama se normalizira. Cijene nisu kao i prije epidemije jer Hrvatska nema svoje kapacitete da opskrbi tržište.

“Trebat će nam par godina da se vratimo na stare cijene. Cijena maske je oko pet kuna, u nekim ljekarnama i povoljnija. Na početku epidemije ulazna cijena iz Kine dignula se i na 15 kuna”, dodala je. Sprječavanje ovakve situacije, jest jedino u ulaganje u domaću proizvodnju maski.

>> Istina i mitovi o maskama

“Ako nabavljate nešto skupo iz Kine, država ne može spustiti cijenu na ono što potrošači očekuju. Cijene u Hrvatskoj i Njemačkoj su iste, u Njemačkoj čak i skuplje. S druge strane, država je donijela uredbu za pamučne maske koje se prodaju po cijeni do 12 kuna. To je jedna od najpovoljnijih cijena u Europi.”

Rekla je da će se sljedećih dana na tržištu pojaviti maske koje su osmislili Izraelci, a koje u svojoj strukturi imaju bakreni oksid koji ubija virus i bakterije. Takva maska trebala bi biti dugotrajnija i koštati će oko 40 – 50 kuna.

.

Vijesti

Premijer Plenković je, za svaki slučaj, odredio svojeg zamjenika

Plenković je podsjetimo od subote u samoizolaciji, a nakon što je potvrđeno da mu je supruga pozitivna na novi koronavirus. U ponedjeljak je i samom premijeru potvrđena infekcija koronavirusom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U slučaju da ne bude mogao obavljati premijerske dužnosti, premijera Andreja Plenkovića mijenjati će ministar branitelja koji tako postaje prvi potpredsjednik Vlade RH.

“Predsjednik Vlade odredio je potpredsjednika Tomu Medveda da ga mijenja u slučaju spriječenosti, no zasad za time nema potrebe. Vlada najnormalnije funkcionira, a predsjednik Vlade osjeća se dobro i obavlja sve aktivnosti i obveze od kuće”, poručio je glasnogovornik Vlade.


Plenković je podsjetimo od subote u samoizolaciji, a nakon što je potvrđeno da mu je supruga pozitivna na novi koronavirus. U ponedjeljak je i samom premijeru potvrđena infekcija koronavirusom. Sjednicu vlade vodio je preko video veze.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP