Prati nas

Vijesti

Ima ih dovoljno

Soldo: ‘Najpovoljnije su platnene maske, proizvode se u Hrvatskoj i ograničena im je cijena’

Što se tiče kirurške maske situacija sa cijenama se normalizira. Cijene nisu kao i prije epidemije jer Hrvatska nema svoje kapacitete da opskrbi tržište.

Objavljeno

|

foto: Peri Stojnic/Unsplash

Ponovnom pojavom većeg broja zaraženih, ali i uvođenjem obveze nošenja maski u javnom prijevozu, povećala se i potražnja za zaštitnim sredstvima, javlja HTV.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo za javnu televiziju rekla je da je situacija s maskama i dezinficijensima puno bolja nego na početku epidemije. Dodala je da su se pojavom većeg broja zaraženih zalihe u ljekarnama ispraznile istog dana, ali da je tržište dobro opremljeno i da se sve odmah normaliziralo.

Soldo je istaknula da se najviše traže kirurške maske, pogotovo zbog najave da je obavezna u javnom prijevozu.

Na pitanje koju je masku najbolje nositi odgovara da je pamučna maska najpovoljnija i dovoljna za kretanje u javnom prijevozu ili u većim zatvorenim prostorima, ali je naglasila da ta maska štiti od prijenosa kapljica, ali ne i od prijenosa virusa. “Za transfer kapljica i smanjenje mogućnosti zaraze je sasvim dovoljna”, kaže Soldo. Država je donijela uredbu o povoljnijoj cijeni pamučne maske, aktivirala se i lokalna proizvodnja i ima ih dovoljno na tržištu, rekla je.

Zašto su kirurške maske skupe?

Što se tiče kirurške maske situacija sa cijenama se normalizira. Cijene nisu kao i prije epidemije jer Hrvatska nema svoje kapacitete da opskrbi tržište.

“Trebat će nam par godina da se vratimo na stare cijene. Cijena maske je oko pet kuna, u nekim ljekarnama i povoljnija. Na početku epidemije ulazna cijena iz Kine dignula se i na 15 kuna”, dodala je. Sprječavanje ovakve situacije, jest jedino u ulaganje u domaću proizvodnju maski.

>> Istina i mitovi o maskama

“Ako nabavljate nešto skupo iz Kine, država ne može spustiti cijenu na ono što potrošači očekuju. Cijene u Hrvatskoj i Njemačkoj su iste, u Njemačkoj čak i skuplje. S druge strane, država je donijela uredbu za pamučne maske koje se prodaju po cijeni do 12 kuna. To je jedna od najpovoljnijih cijena u Europi.”

Rekla je da će se sljedećih dana na tržištu pojaviti maske koje su osmislili Izraelci, a koje u svojoj strukturi imaju bakreni oksid koji ubija virus i bakterije. Takva maska trebala bi biti dugotrajnija i koštati će oko 40 – 50 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.