Prati nas

Vijesti

Capak: Cijepio sam se petom dozom, ali za sada nema snažne preporuke

Što se tiče gripe, do sada je u zemlji zabilježeno 12 slučajeva, a ističe da bi moglo biti više slučajeva zaraze nego prijašnjih godina jer se najvjerojatnije neće primjenjivati epidemiološke mjere poput nošenja maski.

Objavljeno

|

Krunoslav Capak (screenshot: AlJazeera/Youtube)

Na prvu dozu u cijeloj zemlji odlučuje svega dvadesetak ljudi dnevno, dok se, primjerice, trećom dozom cijepilo gotovo milijun stanovnika, kazao je za N1 televiziju ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Od ljeta su preporuke za primanje i četvrte doze, a posljednjih dana se priča čak i o petoj dozi.

“Razgovaramo o petoj dozi zato što sada znamo da imunitet nakon preboljenja ili nakon cijepljenja traje tri do četiri mjeseca. Nema dokaza da ta peta doza donosi neku dobrobit onima koji su se cijepili, ali to je zato što je prekratko vrijeme i zbog toga se to snažno ne preporučuje. U ovom trenutku ne možemo donijeti takve poruke jer nemamo znanstvenih dokaza, ali oni koji se žele cijepiti petom dozom, to je dopušteno. Osobno sam se cijepio petom dozom prije dva tjedna jer mi je prošlo sedam mjeseci od četvrte doze”, rekao je Capak.

Što se tiče gripe, do sada je u zemlji zabilježeno 12 slučajeva, a ističe da bi moglo biti više slučajeva zaraze nego prijašnjih godina jer se najvjerojatnije neće primjenjivati epidemiološke mjere poput nošenja maski.

“To što smo mi do sada zabilježili gripu, ne znači ništa za prognoziranje kakva će biti sezona jer smo prošle godine imali tijekom osmog i devetog mjeseca puno veći broj slučajeva nego ove godine pa to nije značilo da ćemo imati neku tešku sezonu gripe. Ukupno smo u prošloj sezoni zabilježili 6.050 slučajeva gripe”, rekao je Capak.

Nabavili smo 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe, no Capak ističe ako bude veća potreba da se uvijek mogu naručiti dodatne doze. Preporuke tko se tr”ba cijepiti su iste kao i za cjepivo protiv koronavirusa. No, mogu li se oba cjepiva primiti u isto vrijeme?

“Na početku kad smo krenuli sa cijepljenjem protiv koronavirusa, mišljenje je bilo pola-pola da se može istovremeno cijepiti. Pola je bilo mišljenja da se treba pustiti da se posebno razvija imunitet i da će tada biti jači. Danas znamo i imamo znanstvenih dokaza da ništa ne smeta da se istovremeno prime oba antigena. Tko god želi na taj način može se istovremeno cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe, jedno cjepivo u jedno rame, drugo u drugo rame i sve je u redu”, rekao je Capak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.