Prati nas

Zdravlje

utrka za cjepivom

Sjajna vijest s Oxforda: ‘Naše je cjepivo sigurno i učinkovito’

Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi. Znanstvenici su ga prvo znatno izmijenili kako ne bi mogao izazvati infekcije kod ljudi, ali i da nalikuje koronavirusu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Katja Fuhlert/Pixabay

Utrka za razvojem cjepiva protiv Covida je bez presedana u čitavoj ljudskoj povijesti. Trenutno je u igri više od 165 kandidata za cjepivo, od kojih su neka već prošla testove sigurnosti i učinkovitosti. Najdalje su, čini se, došli znanstvenici s Oxforda koji su objavili da je njihovo cjepivo sigurno i stimulira odgovor imunološkog sustava, javlja BBC.

U ispitivanjima u kojima je sudjelovalo 1.077 osoba pokazala su da je cjepivo dovelo do toga da imunološki sustav proizvede antitijela i bijele krvne stanice koje se mogu boriti protiv korone. Otkrića su vrlo obećavajuća, no potrebna su dodatna šira ispitivanja.


Cjepivo, nazvano ChAdOx1 nCoV-19, napravljeno je od genski modificiranog virusa koji uzrokuje prehladu kod čimpanzi. Znanstvenici su ga prvo znatno izmijenili kako ne bi mogao izazvati infekcije kod ljudi, ali i da nalikuje koronavirusu. Učinili su to tako što su na cjepivo koje su razvijali prebacili genetske upute za šiljasti protein koronavirusa, ključno oružje kojim napada naše stanice. To znači da cjepivo liči koronavirusu i imunološki sustav može naučiti kako ga napadati.

Dosad su znanstvenici bili usredotočeni na antitijela koja su samo jedan dio našeg imunološkog sustava. Antitijela su mali proteini koje stvara imunološki sustav koji se lijepe na površinu virusa i mogu onemogućiti koronavirus da napadne stanice u našem tijelu.

T-limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica, pomažu u koordinaciji imunološkog sustava i sposobne su uočiti koja je tjelesna stanica zaražena i uništiti ih. Gotovo sva učinkovita cjepiva induciraju i antitijelo i T-limfocitni odgovor. Razine T-limfocita dosegnule su vrhunac 14 dana nakon cijepljenja, a razina antitijela dosegla je maksimum nakon 28 dana. Studija nije trajala dovoljno dugo da bismo shvatili kako dugotrajni imunitet može izgledati.

Utrku za cjepivom možete na ovom linku pratiti u stvarnom vremenu.

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP