Prati nas

Show

Ozbiljna stanja

Važno! Ovo su razlozi zbog kojih ne biste trebali nositi maske

Zdravstvene vlasti objavile su popis stanja u kojima ne bi trebalo nositi masku. No mi imamo “pravi popis” koji od vas kriju elite i tajni centri moći.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Brittlestar (screenshot: Youtube)

Čini se da je većina hrvatskih građana suglasna s nošenjem maske kako bi sačuvali osobno i javno zdravlje. No to ne znači da je glasna manjina utihnula te da svaki dan ne raste besmisleni popis razloga zbog kojih navodno maske nisu zdravstveno poželjne.

Podsjećamo, postoje zdravstvena stanja u kojima Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne savjetuje nošenje maski. No postoji i drugi popis koji “duboka država” krije od vas! Popis je širokoj javnosti otkrio Stewart Reynolds Brittlestar, kanadski komičar i internetska zvijezda koji se naziva i “Najomiljenijim tatom na internetu”.


“Dok smo svi ujedinjeni  kako bismo prošli kroz ova teška i izazovna vremena, jedna je tema postala vrlo prijeporna – nošenje maski. Za neke, nositi masku nije problem. Neki kažu da im je maska mali problem. Više kao privremena neugoda slična onoj kada se smjestite u kauč, a jastuk vam je ugodan, ali ne i savršeno ugodan.  Za treće, nošenje maski je puno ozbiljniji problem”, navodi Brittlestar u videu koji je na Youtubeu pogledalo gotovo milijun ljudi.

Medicinski razlozi

“Ovo su stvarni medicinski razlozi zbog kojih možda ne možete nositi masku: ozbiljna stanja kože poput teških opeklina, ozbiljna bolest pluća ili ako imate manje od dvije godine. U potonjem slučaju, molim, vratite mami telefon na kojem ovo čitate”, kaže ovaj komičar.

Nova stanja zbog kojih ne treba nositi maske

“No što ako niti jedan od ranije navedenih razloga nije primjenjiv na vas? Ako možda ne možete nositi masku jer patite od ovih stanja: alergije na znanost, akutnog plačipičkarenja, sindroma sebičnosti, obijesnog kretenizma, patološkog neznanja ili teškog moronizma?” pita Brittlestar pa odmah nudi i odgovor na postavljeno pitanje.

“Ne brinite, jer sada postoji rješenje. Ako patite od nekih od navedenih stanja i ne želite nositi masku, samo ostanite doma. Zaista, ne izlazite van. I ostanite dovraga što dalje od mene i pustite nas ostale da nastavimo”, savjet je ovog komičara onima koji jednostavno ne mogu shvatiti da nije vrijeme za cendranje i razmaženost.

.

Show

Preminuo je Špiro Guberina, volio je Šibenik i svoju ulogu škovacina Strikana

Ne bih to nazvao govornom manom, jer ja mogu svaku riječ izgovoriti osim imena indijskog državnika Nehrua kojeg ni dan danas ne mogu izgovoriti, govorio je Guberina.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U 88. godini života u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj preminuo je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina. U javnosti će biti zapamćen kao karakterni komičar koji se proslavio ulogom škovacina Joze strikana u Velom mistu (1980.). No ne treba smetnuti s uma ni Špiru Špulu (Zlatna nit, 1976.), omiljenog televizijskog lika djetinjstva današnjih zrelih generacija.

Kao srednjoškolac nastupao u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. 1970. godine je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U stalnom angažmanu u zagrebačkom HNK-u bio je od 1958. do umirovljenja 1999.


Pamtit ćemo ga i po ulogama u djelima Ranka Marinkovića, Ivan Brešana i Marina Držića. Iz televizijskog opusa izvajamo njegovog Divca iz Raosovih Prosjaka i Sinova, Očenašeka iz Majerova Dnevnika Očenašeka… Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2011. U nastavku izdvajamo neke od izjava voljenog glumca.

O ulogama redikula

Da, te likove poznajem u dušu, a Marinković, on ih je pisao! Ivica i ja odigrali smo puno Marinkovićevih likova, a ja nekih 14 njegovih likova. U “Kiklopu”, s kojim smo gostovali po svijetu, a režirao ga je Spajić, glumio sam Krelu, mali lik koji laje na žarulju i uvijek pobere aplauz. To mi je baš odgovaralo − da nemam puno teksta, a idem na turneje i lajem na žarulju. Onda sam to počeo raditi bilo gdje − Marinković mi je to dopustio, na taj sam način protestirao; što god tko kaže, a meni ne odgovara, počnem zavijati. (Slobodna Dalmacija, 2012.)

O gubitku majke

Dosta rano sam izgubio mamu. Imao sam dvanaest godina. To je bio taj, mislim… Sigurno je čovjek malo hendikepiran kod rano izgubi mamu. A inače imam dvije sestre, starije, koje su udate. To sam opazio da sam bio dosta zatvoren, da sam teško sklapao poznanstva. A sada sam dosta brbljiv. Ne znam kako vama djelujem, ali meni se čini da sam postao razgovorljiviji, iako i sada teže sklapam nova poznanstva. (Plavi vjesnik, 1968)

O navodnoj govornoj mani

Ja nisam nikad mucao, nego samo imam, kako mi Dalmatinci kažemo “lijenu artikulaciju” , malo sam govorio “na refule”, kako se kaže. Kao mlad sam htio ići u spikere, ali im s tom mojom “artikulacijom” nisam baš odgovarao, eventualno kao sportski komentator. Ja sam se svojim govorom znao zaletiti, a nas su na Akademiji učili da budemo razumljivi, tako da sam se duplo više trudio prilikom učenja uloga. Ne bih to nazvao govornom manom, jer ja mogu svaku riječ izgovoriti osim imena indijskog državnika Nehrua (Jawaharlal Nehru), kojeg ni dan danas ne mogu izgovoriti. Pa tako lijepo vi napišite kako ja nemam govornu manu, jer vi ste me sve razumjeli zar ne? (EZadar, 2008.)

O ulozi Strikana

Meni je još uvijek drago kad me u Zagrebu ili bilo gdje drugdje smetlari pozdravljaju kao da sam jedan od njih. (Dalmacija News, 2013.)

O ljubavi prema Šibeniku

Žao mi je što sam ga kasno upoznao, jer otišao sam na studij s 18 godina… Sad ćemo slaviti 60 godina mature. Donedavno smo bili 20 : 20, dvadeset živih, dvadeset mrtvih iz te generacije, muški razred, a onda je umro akademik Ante Vulin i sada oni gori vode 21:19. I to je bila moja sreća − što sam se rodio u Šibeniku − hvala Bogu i roditeljima. Sve više to znam cijeniti, sve mi je dolje lijepo i drago, zafrkancija, pa ta Jadrija, ćakule i mudrovanja… (Slobodna Dalmacija, 2012.)

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP