Prati nas

Vijesti

Unosan biznis

Lešinarenje staraca: Kako lako i brzo doći do stana?

Gospođa, 52 godine, pruža doživotnu skrb osobi starije životne dobi, po mogućnosti ženskoj osobi s područ­ja Zagreba u zamjenu za nekretninu u Zagrebu ili na moru.

Objavljeno

|

foto: Bruno Martins/Unsplash

Potpisivanje ugovora o doživotnom, a pogotovo o dosmrtnom uzdrža­vanju, nažalost često završi loše po stariju osobu koja potpisuje te ugovore. upozorava Glas umirovljenika.

Hrvatski starci i starice za koje se nitko nema ili ne želi brinuti, a nemaju dovolj­no sredstava za život, jednostavno su primorani od nekoga potražiti pomoć, no ta druga strana nerijetko ne ispuni ono što se ugovorom obvezala. Događa se, tako, da nakon potpisivanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, automatski ostanu bez svoje imovine, nekretnine, a zauzvrat ne dobiju potrebnu skrb, a neki doslovno završe i na ulici.

Ne zbog reklame predatorima, već zbog istrage i ukazivanja na opasnosti koje nude brojni skrbnici, odlučili smo malo pročešljati hrvatske oglasnike i društvene mreže i na kraju smo se za­panjili velikim brojem oglasa koje nude skrb u zamjenu za nekretninu.

Stan u Zagrebu ili na moru

“Gospođa, 52 godine, pruža doži­votnu skrb osobi starije životne dobi, po mogućnosti ženskoj osobi s područ­ja Zagreba u zamjenu za nekretninu u Zagrebu ili na moru. Ukoliko se nema tko za Vas brinuti, a želite ostati u svom domu, slobodno mi se javite. Skrb bi se odnosila na sve što Vam je potrebno u svakodnevnom životu, od prehrane, održavanje higijene, vožnje liječniku do druženja. Slobodno se javite bez ustru­čavanja za bilo kakva pitanja”, stoji u jed­nom takvom oglasu gospođe iz Zagreba koja cilja na stan u Zagrebu ili na moru, po svemu sudeći odmah, odnosno pot­pisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

Jedan bračni par iz Slavonskog bro­da traži stariju gospođu/gospodina kome je potrebna njega i doživotna skrb u zamjenu za nekretninu, dodajući kako imaju dugogodišnje iskustvo u njezi sta­rijih osoba. Možemo zamisliti koliko su ti predatori već “zaradili” stanova i kuća!

Na istom tragu je i bračni par iz okolice Đurđevca, koji traži stariju žensku osobu za koju bi se također skrbili doživotno u zamjenu za nekretninu.

Nuđenjem skrbi u zamjenu za ne­kretninu neki možda doista žele riješiti stambeno pitanje, poput mladog, viso­koobrazovanog bračnog para iz Varaždi­na, koji traži stariju osobu o kojoj bi se brinuli, a zauzvrat traže ni više ni manje nego kuću, i to potpisivanjem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kojim bi imovina odmah prešla na njihovo ime. No, da li bi taj par doista ispunjavao svoje obveze ili ne, ili je možda riječ o lešinarima kojima je to samo biznis, ostaje pita­nje. U svakom slučaju, riječ je o prevelikom riziku za stranu koja traži skrb.

Sindikat umirovljenika Hrvatske sto­ga je više puta od Ministarstva pravo­suđa zatražio da se ukinu ugovori o dosmrtnom uzdržavanju, no svaki put smo odbijeni.

Samo ozbiljne ponude

Ne oglašavaju se samo oni koji nude usluge skrbi, već i starije osobe koje tra­že skrb. Tako jedan 70-godišnji muška­rac iz Kloštar Ivanića pored Ivanić Grada traži žensku osobu, vitalnu, za skrb u zamjenu za nekretninu. Drugi umirovlje­nik je pak napisao da traži žensku osobu koja bi ga doživotno uzdržavala, uz na­pomenu “samo ozbiljne ponude”.

Traženje ili nuđenje skrbi u zamjenu za nekretninu ne odvija se samo preko oglasnika, već i društvenih mreža. Tako na Facebooku postoji stranica “Dohrana Uzdržavanje Starijih Osoba U Zamjenu Za Nekretninu”.

Odmah na vrhu te stra­nice stoji sljedeća, pomalo bizarna po­ruka administratora: “Tražite osobu koju bi uzdržavali ili dohranili u zamjenu za prijepis nekretnine, napišite oglas i ako je prihvatljivog sadržaja bit će objavljen. Izbjegavajte pojam “stariju osobu” u svim varijacijama jer ružno zvuči, a neke stvari se podrazumijevaju.”

Za oko nam je zapela objava jednog para koji skrb u zamjenu za nekretninu nude jer je njihova nekretnina stradala u potresu. “Par (ona 57 i on 63 god), obo­je izrazito vedre naravi, oštećeni zagre­bačkim potresom, na novom početku života, traže slobodnu osobu s neopte­rećenom nekretninom na zagrebačkom području, kojoj je potrebna redovita i svakodnevna životna briga, topla riječ ili osmijeh. Nudimo skrb kako se dogovori­mo. Ako ste usamljena osoba i nesigur­na u sutrašnjicu i ako ste se prepoznali u našem kratkom oglasu, javite nam se. Odgovorit ćemo na svaku dobronamjer­nu poruku, a neozbiljne i neprimjerene ćemo zanemariti2, stoji u njihovoj objavi.

Sve sami dobri ljudi?!

Zanimljiva je i objava jednog 53-godišnjaka koji se predstavio kao umirovljenik, invalid i branitelj, koji kaže, nije imao sreće u životu, a doplaćivao bi sta­rijoj osobi dom u zamjenu za nekretninu. Kaže kako je savjestan, odgovoran, odra­stao bez roditelja te da je dobar čovjek.

Pregledavajući oglase i objave došli smo do zaključka da skrb u zamjenu za nekretnine najviše nude obitelji s dje­com, što se na prvu možda čini i logično jer obitelji na taj način žele riješiti svoje stambeno pitanje. No, ostaje pitanje što se doista krije iza takvih oglasa, odnosno je li riječ o osobama koje su toliko pro­računate da pišu primamljive oglase, u kojima sebe prikazuju u lijepom svjetlu, a zapravo su varalice, predatori koji se na sve načine žele dočepati nekretnina starijih osoba. (Igor Knežević, Glas umirovoljenika)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.