Prati nas

Mozaik

Sloboda, napokon!

Nakon čitavog života skrivanja, 90-godišnji djed priznao da je gej

Felts je napisao kćeri email i priznao joj da je njegova prava ljubav Philip Jones, muškarac. Ona kaže kako je bila iznenađena očevim priznanjem, posebno zbog toga što je prije 25 godina na njezino vlastito priznanje da je lezbijka, reagirao zaprepaštenjem.

Objavljeno

|

foto: Kennet Felts/Facebook

Dok je tijekom karantene bio osuđen na boravak unutar svoja četiri zida, Kenneth Felts počeo je pisati memoare kako bi zabilježio svojih proteklih 90 godina života. No kako je pisao, ubrzo je počeo shvaćati da njegova priča nikada neće biti potpuna bez otkrivanja onoga što je čitav život skrivao: svoje prave seksualnosti.

Felts, koji sada živi u Arvadi u Koloradu, kazao je CNN-u da će shvatio da je homoseksualac kad je imao 12 godina. No s obzirom da je odrastao u vrijeme kad je homoseksualnost bila i ilegalna i nepoželjna, odlučio je to prikrivati. No mnogo se promijenilo u posljednjih 20 godina, uključujući i to da su 2015. godine ozakonjeni istospolni brakovi. Felts je rekao i kako njegovi memoari ne bi bili potpuni bez spominjanja njegove jedine prave ljubavi, Philipa. I tako je, u dobi od 90 godina, napokon svoju tajnu otkrio prvo kćeri, a potom i svojim prijateljima i obitelji i to putem Facebooka: “Ja sam gej, outao sam se i sad sam slobodan”, napisao je Felts u svojoj objavi.

Tajna koju je planirao odnijeti u grob

Nakon jednog noćenja kod prijatelja, Felts je shvatio da je gej. No s obzirom da je odrastao u uzornoj katoličkoj obitelji, čitav su ga život učili da je homoseksualnost grijeh. “Znao sam da ću, priznam li da sam gej, završiti u paklu. Svoju tajnu planirao sam ponijeti sa sobom u grob”, rekao je Felt.

Tijekom svojih mladih godina, u kojima je u jednom trenutku bio poslan i u Južnu Koreju u sastavu američkih marinaca, i kasnije tijekom studija, Felts je živio kao heteroseksualac. Kasnih pedesetih godina preselio se u Long Beach u Kaliforniji gdje je radio za jednu kreditnu kompaniju. I tamo je upoznao Philipa Jonesa.

“Kad sam ga upoznao, još sam živio kao heteroseksualac i nisam mu se planirao nikome povjeriti. On je bio taj koji je pristupio meni i učinio da shvatim da nas dvojica možda imamo zajedničku budućnost”, kazao je Felts.

Počeli su se nalaziti u kafićima, no ubrzo je Felts počeo više vremena provoditi u Jonesovom stanu nego u svojem pa se na koncu i preselio. Godinama su živjeli kao sretan, no skriveni, gej par.

“Kad sam živio s Philipom u Kaliforniji, homoseksualnost je bila ilegalna. To je bilo kažnjivo, nismo se mogli držati za ruke ili tako nešto. Bili biste uhićeni za takvo ponašanje. Jednom kad biste završili na sudu, informacije o vama bi se raspršile i izgubili biste obitelj i prijatelje”, kaže Felts. U Kaliforniji je homoseksualnost bila zabranjena sve do 1975.

Na kraju je pritisak bivanja gejem u društvu u kojem je to smatrano zločinom, postao prevelik za Feltsa pa je odlučio prekinuti s Philipom. “Dao sam otkaz na poslu, pokupio svoje stvari i vratio se kući”, kazao je Felts. 2Philip mi je poslao dva-tri pisma nakon toga. U posljednjem pismu mi je rekao da me više neće gnjaviti ako mu ne odgovorim na ovo pismo. I nisam mu odgovorio. To je bila velika greška2, kaže Felts.

Nakon Jonesa, Felts je opet počeo skrivati svoju seksualnost. No sada je stvorio svoj alter ego, “Larryja”, kako bi dodatno odvojio svoja dva života. “Larry je bio moja gej strana, a Ken je bio ‘normalna’, heteroseksualna osoba”, kaže Felts.

Držeći Larryja skrivenog, Felts je na susretu katoličke mladeži upoznao djevojku. Vjenčali su se, dobili kćer, no rastali su se 1980. godine. Čak ni tada se nije usudio priznati da je gej jer se bojao da će izgubiti kontakt sa svojom kćeri. U tajnosti bi odlazio u knjižnicu gdje je grozničavo listao stranice telefonskog imenika u potrazi za jednim imenom. “Zvao sam svakog Philipa J. kojeg sam mogao naći. Umrijet ću žaleći što sam ostavio Philipa i nadam se da je smogao snage da mi oprosti”, kaže Felts.

“Izlazak iz ormara” u 90. godini

Dok je odrastala, Rebecca Mayes (sada joj je 48 godina), znala je da njezin otac za nečim žali. Uvijek je mislila da je to nekako povezano s njezinom majkom, no u svibnju, tijekom pandemije, otkrila je pravi razlog očeve boli.

“Razgovarali smo telefonom i kazao mi je da je propustio jednu jedinu pravu ljubav u svom životu. No nije rekao radi li se o ženi ili muškarcu”, kaže Rebecca.

Kasnije toga dana, Felts je napisao kćeri email i priznao joj da je njegova prava ljubav Philip Jones, muškarac. Mayes kaže kako je bila iznenađena očevim priznanjem, posebno zbog toga što je prije 25 godina na njezino vlastito priznanje da je lezbijka, reagirao zaprepaštenjem. “Rekao mi je da moja veza neće potrajati”, rekla je Rebecca, no dodala kako je ubrzo počeo podržavati nju i ženu koja joj je kasnije postala suprugom.

“Mislim da je u vezi mene imao iste strahove koje je imao i u vezi sebe prije mnogo godina. Mislio je da će mi život biti težak, da neću moći imati djecu, da će me društvo odbaciti”, kazala je Mayes koja je sada i sama majka dvoje djece.

Philip Jones, životna ljubav Kennetha Feltsa

Nakon što se povjerio svojoj kćeri, Felts je svoju tajnu otkrio i ostatku svijeta u Facebook objavi koja je naišla na nevjerojatnu podršku sa svih strana. Čak je podijelio i svoju priču o Philipu Jonesu u nadi da će mu netko pomoći da ga pronađe. Jedna žena iz New Jerseya, koja inače pomaže usvojenoj djeci da pronađu prave roditelje, ponudila je svoju pomoć. No nažalost, na kraju mu je donijela tužnu vijest. Philip Jones je umro 2013. godine.

“Volio sam ga do samoga kraja i sve ovo učinio sam za njega”, kaže Felts. Sada, kao ponosni gej muškarac, Felts kaže kako ga je Larry posve preuzeo. U kosi ima plave i ružičaste pramenove, ponosno nosi majicu na dugine boje, a čak je uz pomoć svoje hodalice sudjelovao i u ovogodišnjem Prideu u Denveru. No najvažnije, njegova kći kaže da joj je otac samopouzdaniji nego ikad prije.

“Da nisam ovo učinio, bio bih nesretan do kraja života”, kaže Felts. Možda mu je za ovo priznanje trebalo 90 godina, no sada kaže kako se nada da će njegova priča inspirirati i druge da prihvate svoju seksualnost. “Postoji čitav jedna novi svijet koji će vas prihvatiti i voljeti zbog onog što zaista jeste”, kaže Felts.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.