Prati nas

Vijesti

Važni ste!

Međunarodni je dan djedova i baka, pročitajte zašto su važni i nezamjenjivi

Na današnji Međunarodni dan djedova i baka podsjećamo koliko su važni, nezamjenjivi i potrebni u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sretna luka djetinjstva.

Objavljeno

|

foto: Elisabeth Wales/Unsplash

Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima (Buljan Flander, Karlović, 2004).

Posljednjih se desetljeća uloga baka i djedova unutar obitelji redefinirala, baš kao što se i redefinirala sama obitelj. No sigurno je da su i dalje jednako važni za stabilan razvoj unučadi, iako im rijetko stignemo odati priznanje.

Zato na današnji Međunarodni dan djedova i baka podsjećamo koliko su nezamjenjivi i potrebni u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sretna luka djetinjstva. U nastavku pročitajte pet važnih činjenica o bakama i djedovima.

1.

Oko polovine američkih i europskih djedova i baka pružaju neki vid skrbi unucima. Tako je 2011. godine svako deseto američko dijete živjelo s djedom, bakom ili djedom i bakom. Od desetero takve djece, četvero ih je imalo bake i djedove za primarne skrbnike. Broj djece koja žive s djedovima i bakama povećava se u vrijeme recesije, jer neke obitelji spajaju kućanstva iz financijskih razloga, podsjeća australski Institut za obiteljske studije.

2.

Briga o unučadi u starijoj dobi može biti stresna i ograničavajuća pa neki znanstvenici misle da bake i djedovi imaju negativan saldo u ovom odnosu. Briga o unucima smanjuje vrijeme koje bake i djedovi mogu provesti u zdravim aktivnostima poput tjelovježbe, druženja s prijateljima i održavanja drugih veza. S druge strane, neki djedovi i bake smatraju brigu unučadi nagradom pa kažu da ih ona čini zdravijima i aktivnijima.

3.

I unuci su na dobitku. Čak i kada imaju odličan odnos s roditeljima, unuci imaju koristi od brige koju im pružaju bake i djedovi. U situacijama kada je obiteljski dom pogođen razvodom ili depresijom jednog od roditelja, bake i djedovi mogu smanjiti stres i kompenzirati nedostupnost jednog ili oba roditelja. I u ranoj odrasloj dobi unuci imaju koristi od roditelja svojih roditelja. Istraživanja su pokazala da je bliskost s djedovima i bakama kod mlađih punoljetnika reducirala simptome depresije.

4.

Mogućnost brige o unucima, očekivano, utječe i na roditelje tih unuka. Kada su socijalne usluge čuvanja djece nedostupne ili skupe, bake i djedovi postaju najvažniji izvor pomoći zaposlenim roditeljima. To se posebno odnosi na obitelji s jednim roditeljem kojem je baka-servis jedini spas u očuvanju radnog mjesta.

5.

I za kraj, dobra vijest za bake i djedove koji žele još unučadi: ako unucima pružate emocionalnu sigurnost i brigu, veća je vjerojatnost da će se njihovi roditelji odlučiti za još jedno dijete. Kada su obiteljska socioekonomska situacija i šire okruženje povoljni, vjerojatnije je da će ista obitelj imati i više djece. Bake i djedovi mogu imati presudan utjecaj u takvim situacijama

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.