Prati nas

Vijesti

Važni ste!

Međunarodni je dan djedova i baka, pročitajte zašto su važni i nezamjenjivi

Na današnji Međunarodni dan djedova i baka podsjećamo koliko su važni, nezamjenjivi i potrebni u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sretna luka djetinjstva.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Elisabeth Wales/Unsplash

Emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju nakon one prema roditeljima (Buljan Flander, Karlović, 2004).

Posljednjih se desetljeća uloga baka i djedova unutar obitelji redefinirala, baš kao što se i redefinirala sama obitelj. No sigurno je da su i dalje jednako važni za stabilan razvoj unučadi, iako im rijetko stignemo odati priznanje.


Zato na današnji Međunarodni dan djedova i baka podsjećamo koliko su nezamjenjivi i potrebni u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti sretna luka djetinjstva. U nastavku pročitajte pet važnih činjenica o bakama i djedovima.

1.

Oko polovine američkih i europskih djedova i baka pružaju neki vid skrbi unucima. Tako je 2011. godine svako deseto američko dijete živjelo s djedom, bakom ili djedom i bakom. Od desetero takve djece, četvero ih je imalo bake i djedove za primarne skrbnike. Broj djece koja žive s djedovima i bakama povećava se u vrijeme recesije, jer neke obitelji spajaju kućanstva iz financijskih razloga, podsjeća australski Institut za obiteljske studije.

2.

Briga o unučadi u starijoj dobi može biti stresna i ograničavajuća pa neki znanstvenici misle da bake i djedovi imaju negativan saldo u ovom odnosu. Briga o unucima smanjuje vrijeme koje bake i djedovi mogu provesti u zdravim aktivnostima poput tjelovježbe, druženja s prijateljima i održavanja drugih veza. S druge strane, neki djedovi i bake smatraju brigu unučadi nagradom pa kažu da ih ona čini zdravijima i aktivnijima.

3.

I unuci su na dobitku. Čak i kada imaju odličan odnos s roditeljima, unuci imaju koristi od brige koju im pružaju bake i djedovi. U situacijama kada je obiteljski dom pogođen razvodom ili depresijom jednog od roditelja, bake i djedovi mogu smanjiti stres i kompenzirati nedostupnost jednog ili oba roditelja. I u ranoj odrasloj dobi unuci imaju koristi od roditelja svojih roditelja. Istraživanja su pokazala da je bliskost s djedovima i bakama kod mlađih punoljetnika reducirala simptome depresije.

4.

Mogućnost brige o unucima, očekivano, utječe i na roditelje tih unuka. Kada su socijalne usluge čuvanja djece nedostupne ili skupe, bake i djedovi postaju najvažniji izvor pomoći zaposlenim roditeljima. To se posebno odnosi na obitelji s jednim roditeljem kojem je baka-servis jedini spas u očuvanju radnog mjesta.

5.

I za kraj, dobra vijest za bake i djedove koji žele još unučadi: ako unucima pružate emocionalnu sigurnost i brigu, veća je vjerojatnost da će se njihovi roditelji odlučiti za još jedno dijete. Kada su obiteljska socioekonomska situacija i šire okruženje povoljni, vjerojatnije je da će ista obitelj imati i više djece. Bake i djedovi mogu imati presudan utjecaj u takvim situacijama

.

Vijesti

Na Manduševcu je upaljena prva adventska svijeća

Neka nam ovo došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga, kazao je gradonačelnik.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Gradonačelnik Milan Bandić zapalio je prvu svijeću na adventskom vijencu na Manduševcu na Trgu bana Josipa Jelačića i tako označio početak adventa. Obred je predvodio mon. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog.

“U godini koja je poljuljala naš osjećaj sigurnosti i koja je promijenila način na koji gledamo svijet, budimo sigurni u ovo: svi zajedno, u međusobnom pomaganju i solidarnosti, možemo iz ovog izići kao još jači i bolji ljudi”, kazao je Bandić.


“Neka nam ovo došašće bude upravo ono što treba biti – priprava za Božić u skrovitosti, razmišljanju, molitvi i beskompromisnoj brizi za drugoga. I na kraju, vratimo se još jednom na papino geslo u povodu 4. svjetskog dana siromašnih – ‘Pruži svoju ruku siromahu’, bolesnom, onom koji je na ulici, ali i svakome kome je pružena ruka potrebna – onako neumorno kako to ovih dana čine naši hvalevrijedni sugrađani”, rekao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP