Prati nas

Mozaik

ekologija

Svijet nije ispunio ni jedan cilj zadan da se spriječi uništavanje prirode

Od zaustavljanja zagađivanja pa do zaštite koraljnih grebena, međunarodna javnost nije do kraja ispunila niti jedan od 20 ciljeva dogovorenih na sastanku u iz Aichiju u Japanu 2010. godine.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Max Gotts/Unsplash

Svijet nije uspio ostvariti baš niti jedan cilj kako bi zaustavio uništavanje prirodnog svijeta i ekosustava u prošlom desetljeću, pokazalo je novo izvješće UN o stanju prirode, piše Guardian.

Od zaustavljanja zagađivanja pa do zaštite koraljnih grebena, međunarodna javnost nije do kraja ispunila niti jedan od 20 ciljeva dogovorenih na sastanku u iz Aichiju u Japanu 2010. godine. Ono što posebno brine je da je ovo je drugo uzastopno desetljeće da svjetske vlade ne uspijevaju ostvariti zacrtano.


Dokument The Global Biodiversity Outlook 5, objavljen ovaj mjesec prije ključnog summita UN-a o toj temi, pokazao je da unatoč napretku u nekim područjima, i dalje se uništavaju prirodna staništa, zbog aktivnosti čovjeka ogroman broj životinjskih vrsta je ugrožen, a na svijetu se i dalje svake godina isplaćuju subvencije za štetne poljoprivredne i slične prakse i to u iznosu od 500 milijardi dolara.

Djelomično je postignuto šest ciljeva, uključujući ciljeve na zaštićenim područjima i ciljeve o invazivnim vrstama. Iako vlade nisu uspjele zaštititi 17 posto kopnenih i vodenih područja i 10 posto morskih staništa, 44 posto vitalnih područja biološke raznolikosti sada je ipak pod zaštitom, što je porast od 29 posto u odnosu na 2000.

Šefica UN-ovog odjela za biološku raznolikost, Elizabeth Maruma Mrema, rekla je da je čovječanstvo na raskrižju koje će odlučiti kako će buduće generacije doživljavati prirodni svijet.

“Životni sustavi Zemlje u cjelini su ugroženi. I što više čovječanstvo iskorištava prirodu na neodržive načine i podriva njezin doprinos ljudima, to više podrivamo vlastitu dobrobit, sigurnost i prosperitet”, rekla je.

Autori izvještaja, međutim, ukazali su na napore u očuvanju koji su doveli do toga da je posljednjih desetljeća čak 48 vrsta spašeno od izumiranja što se ističe kao kakav-takav znak nade.

Istaknuto je i da je neuspjeh u postizanju ciljeva sveden na to što određene vlade nisu razumjele razmjere izazova s ​​kojima se suočava svijet prirode. “Mislim da zemlje to shvaćaju ozbiljno, ali možda probleme ponekad prepuštaju ministarstvima zaštite okoliša i ne podižu to na razinu čitave vlade.”

Izvještaj je objavljen u trenutku dok stranke Konvencije o biološkoj raznolikosti pregovaraju o ciljevima za ovo desetljeće. Posljednja runda pregovora o sporazumu trebala se održati u Kunmingu u Kini, prošlog listopada, no odgođena je zbog pandemije koronavirusa i sada se očekuje da se održi u svibnju 2021. Značajan dio nacrta prijedloga treba zaštititi 30 posto planeta.

Basile van Havre, supredsjedatelj pregovora, rekao je da je jedna od glavnih lekcija ciljeva biološke raznolikosti iz Aichija bila da sljedeći niz mora biti ostvariv. “Mislim da je bilo doista koreisno postaviti te ciljeve u posljednjim desetljećima. No njih je teško ostvariti, a ljudi žele imati realne ciljeve”, rekao je.

.

Mozaik

Kane Tanaka (117) je najdugovječnija Japanka – uživa u svakom danu

Svoju dugovječnost je u petak proslavila pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Japanka Kane Tanaka, koja je prema Guinessovoj knjizi rekorda najstarija osoba na svijetu, postavila je ove subote novi rekord. Postala je najdugovječnija Japanka svih vremena sa navršenih 117 godina i 261 danom.

Rekord je držao njen sunarodnjak Nabi Tajima, stanovnik otoka Kikai, no on je preminuo u travnju 2018. godine, prema podacima koje je objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne skrbi.


Gospođa Tanaka je rođena 2. siječnja daleke 1903. godine kao sedmo od ukupno devetero djece u obitelji. Rođena je prerano, a dojila ju je žena koja joj nije bila biološka majka. Tijekom Drugog svjetskog rata radila je u trgovini zajedno sa suprugom Hideom. Do kraja rata umrli su joj i suprug i sin.

Kane Tanaka se umirovila u 63. godini. Sedamdesetih je boravila u Sjedinjenim Državama gdje ima nekoliko nećaka i nećakinja. U 103. godini dijagnosticiran joj je karcinom debelog crijeva koji je pobijedila. Sa 107. godina napisala je knjigu u kojoj govori o dugovječnosti. Sada živi u domu za stare i nemoćne u Fukuoki na jugozapadu Japana. Titulu najstarije Zemljanke ponijela je u ožujku prošle godine.

Svoju dugovječnost i rekord najdugovječnije Japanke proslavila je pijući omiljeno piće – Coca Colu, odjevena u majicu na kojoj je otisnuto njeno lice, a koju joj je darovao njen unuk – šezdesetogodišnji Eiji. “Čak i usred pandemije koronavirusa, moja baka je dobre i čini se da uživa u svakome danu. Kao obitelj smo sretni i ponosni na njen rekord”, kazao je Eiji.

Podsjetimo, prije dvije godine, na pitanje koji joj je dio života najdraži, odgovorila je: “Ovaj, sada.” Ova drevna starica kaže da bi voljela još poživjeti i proslaviti 120. rođendan. Rado krati vrijeme matematičkim igrama i kaligrafijom.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP