Prati nas

Vijesti

online naručivanje

Papirnate uputnice bi danas trebale prestati postojati, prelazi se na elektroničko naručivanje

Konačno uvođenje e-uputnica značiti i manje gužvi po šalterima i čekaonicama ordinacija, no samo ako se svugdje implementira sustav CEZIH-a.

Objavljeno

|

Kako dobiti uputnicu?
foto: Mojevrijeme.hr

Papirnate uputnice s današnjim danom odlaze u povijest, a zamijenit će ih one elektronske. Takva je barem ideja, no provedba tog plana ipak je nešto drugo.

Naime, kako javlja Večernji list, ministar Vili Beroš još je 18. rujna svim obiteljskim liječnicima poslao sljedeći dopis: “Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama.”

Izabrani liječnici će od sada morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati elektroničkom poštom.

Problem je u tome što sve bolnice u Hrvatskoj nisu umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske. Obiteljski liječnici se bune jer smatraju da je traženje termina za pacijente od bolnica dodatni administrativni posao izabranim liječnicima, nauštrb direktnog kontakta s pacijentima. Godinama traže uvođenje administratora u ordinacije kao i više termina za naručivanje pacijenata od bolnica.

“Elektroničko naručivanje dapače, ali komunikacija e-mailom ne dolazi u obzir jer to nije sigurna komunikacija i ne štiti podatke pacijenata. Ordinacije primarne zdravstvene zaštite informatizirane su već 12 godina te je neshvatljivo zašto se 12 godina nekim ustanovama tolerira što nisu ispunile tu obvezu”, kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHom) i dodaje kako će konačno uvođenje e-uputnica značiti i manje gužvi po šalterima i čekaonicama ordinacija, no samo ako se svugdje implementira sustav CEZIH-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.