Prati nas

Vijesti

Kriptovalutni udar

Pritvoren je muškarac koji je ucjenjivao poznatu hrvatsku infektologinju

Doznaje se da je ucjenjivač poznatoj liječnici detaljno objasnio kako uplatiti novac, budući da su kriptovalute relativno nepoznata stvar u općoj populaciji.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HTV)

Zagrebačka policija izvijestila je o pokušaju iznude nad najpoznatijom hrvatskom infektologinjom – Alemkom Markotić. Kako stoji u izvješću, osumnjičeni je krajem rujna putem mobitela poslao oštećenoj poruku u kojoj joj je ozbiljno zaprijetio, poručujući da na određeni način mora uplatiti točno određeni iznos u kriptovaluti.

Policija je dodala da je 36-godišnjak nastavio prijetiti i početkom listopada, tražeći od 56-godišnjakinje isplatu novca u kriptovaluti, što je kod nje izazvalo strah pa je iznudu prijavila policiji.

Doznaje se da je ucjenjivač poznatoj liječnici detaljno objasnio kako uplatiti novac, budući da su kriptovalute relativno nepoznata stvar u općoj populaciji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Za one koji žele znati više…

Kriptovaluta je bilo koji oblik valute koji postoji samo digitalno, koji obično nema središnje tijelo, npr. središnja banka u standardnom valutnom sistemu, koje izdaje ili regulira. Umjesto toga koristi decentralizirani sustav za evidentiranje transakcija i upravljanje izdavanjem novih jedinica, a oslanja se na kriptografiju radi sprečavanja krivotvorenja i lažnih transakcija. 

Najpoznatija kriptovaluta jest bitcoin, no to je ujedno i naziv za decentraliziranu, distribuiranu, anonimnu platnu mrežu. Plaćanja se provode na principu peer-to-peer mreže, bez središnje institucije ili jednog administratora.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.