Prati nas

Vijesti

Ima smisla

SUH: Vratite besplatnu dostavu poštom! Zbog korone umirovljenici teže dolaze do mirovina

Sindikat umirovljenika Hrvatske smatra da se u ovim trenucima ne treba sve ostaviti na volju bankama već omogućiti besplatnu dostavu mirovina poštom kao zakonsko pravo svim umirovljenicima.

Objavljeno

|

Poštar nosi mirovine
screenshot: Hrvatska pošta/Youtube

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) od Ravnateljstva Civilne zaštite traži da hitno preporuči Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje uvođenje mogućnosti privremene besplatne dostave mirovina poštom, a temeljem zahtjeva pojedinog korisnika mirovine.

Naime, od 1. siječnja 2014. svim novoumirovljenima je ukinuto pravo na takvu besplatnu dostavu putem pošte, a iz razloga štednje u mirovinskom sustavu.

Svakodnevno nam se obraćaju umirovljenici upozoravajući na problem dostave mirovina isključivo putem banaka, što je veliki problem osobito za one koji žive u ruralnim i otočnim područjima, na periferijama gradova i mjesta, invalidi, teže pokretni te samci. I tog razloga vas pozivamo da hitno izdate preporuku HZMO-u kojom će se umirovljenicima omogućiti da dođu do svoje mirovine ili ju dobiju bez izlaganja zdravstvenim rizicima i prijevarama, piše SUH.

U otvorenom pismu stoji i da uslijed epidemije koronavirusa i brojnih zaštitnih mjera propisanih za stanovništvo Hrvatske, posebno je ugrožena starija populacija, poglavito ljudi s mirovinama nižima od hrvatske linije siromaštva, kakvih je više od 61 posto. Takve osobe nemaju novca za plaćanje taksija ili posebne pomoći za podizanje mirovine. Dodatni problem je što je zbog epidemije ukinuto i 189 poštanskih ureda diljem Hrvatske te je došlo do prorjeđivanja linija javnog prijevoza, što još više onemogućuje korisnike da dođu do svojih mirovina.

Dok se brojke zaraženih koronavirusom svaki dan povećavaju potrebno je misliti dalekosežno i strateški pomoći bar onim najugroženijim korisnicima mirovina da se opet ne bi našli u situaciji lockdowna ostavivši ugroženi dio populacije bez dostupnih svojih ionako malih mirovina koje su mukom stekli.

Dana 31. ožujka 2020. uputili smo s Maticom umirovljenika Hrvatske žurnu inicijativu HZMO-u za privremeno uvođenje besplatne dostave mirovina poštom koju su odbili te preporučili da umirovljeničke udruge same pregovaraju s bankama oko načina dostave mirovina. Apeliramo na vas da zatražite od HZMO-a da se što žurnije omogući primanje mirovina, te da to naknadno reguliraju Zakonom o mirovinskom osiguranju. Obveza HZMO-a ne prestaje izračunom mirovine, već mirovina mora biti i dostavljena/isporučena, stoji u zahtjevu.

Sindikat umirovljenika Hrvatske smatra da se u ovim trenucima ne treba sve ostaviti na volju bankama već omogućiti besplatnu dostavu mirovina poštom kao zakonsko pravo svim umirovljenicima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.