Prati nas

Zdravlje

pravila ponašanja

Epidemiolog Kaić: ‘Ne ostavljajte sline po stubištu i liftu, ne pipkajte tuđe šmrklje’

“Svatko tko je bolestan pa se kod kuće liječi jednostavno mora znati da, kada izlazi jer je nužno izaći, treba oprati ili dezinficirati ruke prije izlaska, staviti masku i proći normalno kroz zgradu, da ne ostavlja nigdje svoje sline i šmrklje, da budem slikovit.”

Objavljeno

|

Bernard Kaić (screenshot: HRT)

Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gostovao je u programu Radio Sljemena te odgovorio na pitanje koje muči mnoge Hrvate koji nerijetko žive u velikim zgradama s puno stanara: kako se moraju ponašati zaraženi koronavirusom koji ondje žive?

“Sasvim sigurno, netko ne mora javljati u zgradi kada odlazi na testiranje ili ide u bolnicu ili svom doktoru. Svatko tko je bolestan pa se kod kuće liječi jednostavno mora znati da, kada izlazi jer je nužno izaći, treba oprati ili dezinficirati ruke prije izlaska, staviti masku i proći normalno kroz zgradu, da ne ostavlja nigdje svoje sline i šmrklje, da budem slikovit. Ako ne ostavi svoje sline i šmrklje po stubištu i liftu, neće nikoga zaraziti”, navodi Kaić.

“S druge strane, tu postoji osim bolesnika i odgovornost ostalih, da ako slučajno i je ostavio svoje sline i šmrklje, da ih ne pipkaju, da ne guraju prste u oči i nos, nego da i oni paze, da malo češće prebrišu sredstvima za čišćenje stvari koje se najčešće dodiruju u zgradi, rukohvate, kvake, tipke od svjetla, tipke u liftovima. Ako ih i moraju pipkati, neka operu ruke prije nego što diraju lice”, kaže epidemiolog.

Oglas

“Preporuka je i da se u liftu istovremeno ne voze osobe iz različitih kućanstava”, objasnio je Kaić.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.