Prati nas

Vijesti

Strože mjere

Objavljene nove strože mjere za Hrvatsku i dodatne za Varaždinsku županiju

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Već desetak dana najavljujemo da ukoliko se ne postigne pad u ovom tjednu, da će Stožer razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovoren”, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na radovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na pogrebima do 25 osoba

“To je prije svega ograničenje okupljanja na 25 osoba, umjesto dosadašnjih 25. Na sprovodima se smanjuje broj također na 25 osoba. S tim da se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Sportska natjecanja će se održavati bez gledatelja, a sva javna događanja morat će završiti u 22 sata”, kazao je ministar. “

Privatna okupljanja do 10 osoba

“Privatna okupljanja se ograničavaju na 10. Obustava rada kasina i automat klubova, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a, obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridržavanje tih ograničenja. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.”

Zabrana prodaje alkohola od 22 do 6

“Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja i broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere”, objasnio je Božinović.

Za umjetničke izvedbe, kina, sjednice uvedena su dodatna ograničenja, za svaku prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje 4 metra. Nove mjere uvode se u ponoć i trajat će do 15. prosinca.

Rigorozne mjere za Varaždinsku županiju

Uvedene su i posebne mjere za Varaždinku županiju. “To je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, privremena obustava rad ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, obustava umjetničkih programa i sličnih manifestacija, privremena obustava sportskih natjecanja i treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Odluke stupaju na snagu danas”, kazao je ministar.

Božinović je rekao da i sada postoje financijska davanja za zadržavanje radnih mjesta i da će se o dodatnom plaćanju razgovarati na Vladi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.