Prati nas

Vijesti

Nije otkazan

Objavljeno je kako će ove godine izgledati Advent u Zagrebu

U vremenu kad je otkazano čak 50 adventskih događanja u Europi, Bienenfeld je kazala da će, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i uz odgovorno ponašanje, Zagreb i dalje ostati prepoznat kao adventska destinacija.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: D. Rostuhar/TZGZ

Advent u Zagrebu ove godine će se održati u drugačijem obliku – smanjenog obujma i uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, rečeno je danas na konferenciji za novinare uoči početka adventskog razdoblja.

Više od 3.000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom svjedoči da je situacija u Zagrebu i više nego ozbiljna, stoga je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” dr. Zvonimir Šostar najavio i skoro određivanje novih epidemioloških mjera, uz poseban naglasak na nužnost nalaženja balansa između zdravlja i gospodarstva.


Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar zahvalio je gradonačelniku Bandiću na mogućnosti da zagrebački obrtnici i ove godine budu dio Adventa. Na tradicionalnoj lokaciji – na Trgu pod vurom, naći će se 15-ak blagdanskih kućica na kojima će svoje proizvode predstaviti obrtnici – proizvođači suvenira.

Gradonačelniku je na potpori zahvalio i predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak, objasnivši da je Grad Zagreb omogućio određene modifikacije na javnim površinama, odnosno na terasama ugostiteljskih objekata – u vidu prodaje kuhanog vina, kava, kobasica i sl. Medak je istaknuo kako nije moguće raditi bez epidemiološkog okvira, u koji će ove godine biti stavljena i svima nužna socijalna interakcija, kao i blagdanski duh. Procijenio je da bi se u Hrvatskoj moglo sačuvati oko 4.000 radnih mjesta u ugostiteljstvu, ako se i ostatak Hrvatske ugleda na Grad Zagreb.

Da će prosinac u Zagrebu i ove godine biti osvijetljen i ukrašen u blagdanskom duhu, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Objasnila je da se, s idejom nade i zajedništva, ovogodišnji advent održava pod nazivom “Osjetite svjetlost”, a događanja će započeti 28. studenog. Naglasila je kako je TZGZ, u suradnji s partnerima, pripremila brojna kulturna događanja i prigodne koncerte: u planu je održavanje čak 10 festivala duhovne i prigodne glazbe u turističkoj zoni grada i na poznatim lokacijama – balkonu HNK, uz Kamenita vrata, u Tkalčićevoj…

Direktorica Bienenfeld posebno je istaknula tri potpuno nova projekta. Prvi je “Svjetlost Zagreba” – okićeni i osvijetljeni prozori institucija na Gornjem Gradu. Zatim, Šetnja kroz crkve i njihove jaslice je izložba koju će građani moći vidjeti i na web stranicama TZGZ-a te projekt “Proširena stvarnost” – na preko 20 lokacija građani će se moći uključiti u adventsku umjetnu stvarnost.

Najznačajnija događanja prenosit će se online, a detalje oko svih događanja i cjelokupan program objavit će Turistička zajednica kroz nekoliko dana.

U vremenu kad je otkazano čak 50 adventskih događanja u Europi, Bienenfeld je kazala da će, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i uz odgovorno ponašanje, Zagreb i dalje ostati prepoznat kao adventska destinacija.

Odgovarajući na novinarski upit, Bienenfeld je rekla da ove godine, nakon konzultacija s gradskim i nacionalnim stožerom civilne zaštite, neće biti prepoznatljivog Ledenog parka na Tomislavcu, a dodala je i da – ukoliko neće biti još strožih mjera i ograničenja ulazaka iz drugih zemalja, očekuje da će ova turistička godina završiti na razini od 30% prošlogodišnje.

“Pritisnuti koronavirusom, odlučili smo se na ovakav Advent kako bismo i dalje ostali odgovorni”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te zahvalio svim ovogodišnjim sudionicima, posebice zagrebačkim obrtnicima i ugostiteljima. Naglasivši kako Zagreb ne završava samo na okretištima tramvaja, gradonačelnik je najavio da će osvijetljeni i ukrašeni biti i rubni dijelovi grada, a adventski duh bit će prisutan u svih 17 zagrebačkih četvrti.

.

Vijesti

Premijer Plenković je, za svaki slučaj, odredio svojeg zamjenika

Plenković je podsjetimo od subote u samoizolaciji, a nakon što je potvrđeno da mu je supruga pozitivna na novi koronavirus. U ponedjeljak je i samom premijeru potvrđena infekcija koronavirusom.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

U slučaju da ne bude mogao obavljati premijerske dužnosti, premijera Andreja Plenkovića mijenjati će ministar branitelja koji tako postaje prvi potpredsjednik Vlade RH.

“Predsjednik Vlade odredio je potpredsjednika Tomu Medveda da ga mijenja u slučaju spriječenosti, no zasad za time nema potrebe. Vlada najnormalnije funkcionira, a predsjednik Vlade osjeća se dobro i obavlja sve aktivnosti i obveze od kuće”, poručio je glasnogovornik Vlade.


Plenković je podsjetimo od subote u samoizolaciji, a nakon što je potvrđeno da mu je supruga pozitivna na novi koronavirus. U ponedjeljak je i samom premijeru potvrđena infekcija koronavirusom. Sjednicu vlade vodio je preko video veze.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP