Prati nas

Vijesti

Nije otkazan

Objavljeno je kako će ove godine izgledati Advent u Zagrebu

U vremenu kad je otkazano čak 50 adventskih događanja u Europi, Bienenfeld je kazala da će, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i uz odgovorno ponašanje, Zagreb i dalje ostati prepoznat kao adventska destinacija.

Objavljeno

|

foto: D. Rostuhar/TZGZ

Advent u Zagrebu ove godine će se održati u drugačijem obliku – smanjenog obujma i uz pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, rečeno je danas na konferenciji za novinare uoči početka adventskog razdoblja.

Više od 3.000 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom svjedoči da je situacija u Zagrebu i više nego ozbiljna, stoga je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” dr. Zvonimir Šostar najavio i skoro određivanje novih epidemioloških mjera, uz poseban naglasak na nužnost nalaženja balansa između zdravlja i gospodarstva.


Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar zahvalio je gradonačelniku Bandiću na mogućnosti da zagrebački obrtnici i ove godine budu dio Adventa. Na tradicionalnoj lokaciji – na Trgu pod vurom, naći će se 15-ak blagdanskih kućica na kojima će svoje proizvode predstaviti obrtnici – proizvođači suvenira.

Gradonačelniku je na potpori zahvalio i predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Marin Medak, objasnivši da je Grad Zagreb omogućio određene modifikacije na javnim površinama, odnosno na terasama ugostiteljskih objekata – u vidu prodaje kuhanog vina, kava, kobasica i sl. Medak je istaknuo kako nije moguće raditi bez epidemiološkog okvira, u koji će ove godine biti stavljena i svima nužna socijalna interakcija, kao i blagdanski duh. Procijenio je da bi se u Hrvatskoj moglo sačuvati oko 4.000 radnih mjesta u ugostiteljstvu, ako se i ostatak Hrvatske ugleda na Grad Zagreb.

Da će prosinac u Zagrebu i ove godine biti osvijetljen i ukrašen u blagdanskom duhu, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Objasnila je da se, s idejom nade i zajedništva, ovogodišnji advent održava pod nazivom “Osjetite svjetlost”, a događanja će započeti 28. studenog. Naglasila je kako je TZGZ, u suradnji s partnerima, pripremila brojna kulturna događanja i prigodne koncerte: u planu je održavanje čak 10 festivala duhovne i prigodne glazbe u turističkoj zoni grada i na poznatim lokacijama – balkonu HNK, uz Kamenita vrata, u Tkalčićevoj…

Direktorica Bienenfeld posebno je istaknula tri potpuno nova projekta. Prvi je “Svjetlost Zagreba” – okićeni i osvijetljeni prozori institucija na Gornjem Gradu. Zatim, Šetnja kroz crkve i njihove jaslice je izložba koju će građani moći vidjeti i na web stranicama TZGZ-a te projekt “Proširena stvarnost” – na preko 20 lokacija građani će se moći uključiti u adventsku umjetnu stvarnost.

Najznačajnija događanja prenosit će se online, a detalje oko svih događanja i cjelokupan program objavit će Turistička zajednica kroz nekoliko dana.

U vremenu kad je otkazano čak 50 adventskih događanja u Europi, Bienenfeld je kazala da će, uz prilagodbu epidemiološkoj situaciji i uz odgovorno ponašanje, Zagreb i dalje ostati prepoznat kao adventska destinacija.

Odgovarajući na novinarski upit, Bienenfeld je rekla da ove godine, nakon konzultacija s gradskim i nacionalnim stožerom civilne zaštite, neće biti prepoznatljivog Ledenog parka na Tomislavcu, a dodala je i da – ukoliko neće biti još strožih mjera i ograničenja ulazaka iz drugih zemalja, očekuje da će ova turistička godina završiti na razini od 30% prošlogodišnje.

“Pritisnuti koronavirusom, odlučili smo se na ovakav Advent kako bismo i dalje ostali odgovorni”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te zahvalio svim ovogodišnjim sudionicima, posebice zagrebačkim obrtnicima i ugostiteljima. Naglasivši kako Zagreb ne završava samo na okretištima tramvaja, gradonačelnik je najavio da će osvijetljeni i ukrašeni biti i rubni dijelovi grada, a adventski duh bit će prisutan u svih 17 zagrebačkih četvrti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP