Prati nas

Mozaik

Stambeni kvadrati

Obnovljena je Jovankina vila, konačno se zna ime nove gazdarice

Zbog loših uvjeta u kojoj je bila vila, Jovanka Broz je, pričali su njeni rođaci i rijetki prijatelji koji su je pohodili, u hladnim zimskim i jesenjim danima dok je zavijala košava morala u sobi sjediti u bundi kako bi se ugrijala.

Objavljeno

|

Tko su bili pioniri?

Nakon “misterioznog” preuređenja obavijenog velom tajni, intriga i nagađanja, u bivšu vila “Bor” na Dedinju na Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, poznatijoj među Beograđanima kao “Jovankina vila”, uselit će se premijerka Srbije Ana Brnabić. To je mali poklon dugogodišnjoj Vučićevoj premijerki od njenog šefa za odanu službu, javlja Jutarnji list.

Inače, mnoge rezidencija koje su na Dedinju koristili jugoslavenski moćnici, preuzela ja Srbija koja je njihov vlasnik. U velebnu vilu Bor, bivša supruga jugoslavenskog lidera Josipa Broza Tita, uselila se odlukom tadašnje vlade nakon njegove smrti početkom svibnja 1980. godine.

U toj vili Jovanka Broz, rođena Budisavljević, iz ličkog sela Pećani, živjela je povučeno sve do svoje smrti u listopadu 2013. godine, a sve te godine vila nije obnavljana te su nakon njene smrti, mnogi koji su je pohodili, kazali kako je kuća u derutnom i jadnom stanju, a godinama se nije grijala zbog puknuća toplovodnih cijevi koje se nisu popravljale.

Oglas

Zbog loših uvjeta u kojoj je bila vila, Jovanka Broz je, pričali su njeni rođaci i rijetki prijatelji koji su je pohodili, u hladnim zimskim i jesenjim danima dok je zavijala košava morala u sobi sjediti u bundi kako bi se ugrijala. Grijanje je uvedeno tek u zadnjim godinama Jovankina života, a obnovljen je i sanitarni čvor, popravljeni su i naherena ograda i krov koji je prokišnjavao, i to, navodno, zahvaljujući osobnom zalaganju Ivice Dačića.

Nakon što je umrla Titova udovica, iz kuće su iseljeni njeni rođaci koji su s njom živjeli, a potom je vila zaboravljena i zaključana. Gotovo šest godina bila je prazna, prepuštena zubu vremena, da bi krajem 2019. godine započela njena obnova, a da nitko nije znao kome će biti namijenjena, navodi Jutarnji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.