Prati nas

Nema predaje

božić u doba korone

Ove godine blagdanska druženja spašava tehnologija

Lidija i njezina obitelj i ove se godine tijekom blagdana planiraju družiti s njezinim roditeljima. No to će druženje biti posredstvom interneta.

Objavljeno

|

foto: Unsplash

Ovi blagdani bit će za mnoge najneobičniji do sada. I dok su na proljeće samo najtvrdokorniji pesimisti predviđali Božić u lockdownu, sada vidimo da se to predviđanje pomalo ostvaruje. Iako, mora se reći da ovo zatvaranje nije baš tako rigorozno kao ono proljetno, no taj liberalniji pristup plaćamo visokim brojem zaraženih i preminulih.

Doista, kao što je većina epidemiologa i kazala, drugi val epidemije teži je od prvoga čemu je pridonijelo loše, oblačno vrijeme, rjeđi boravci na otvorenom, ali i zamor dugotrajnom pandemijom koja je “okupirala” gotovo čitavu 2020. godinu. Nacionalni stožer civilne zaštite propisao je nove mjere koje se dobrim dijelom odnose i na obiteljska okupljanja i ono što bi se u normalnim okolnostima smatralo uobičajenom blagdanskom proslavom.

Tako je odlukom od 18. prosinca 2020. zabranjeno održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, a na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva. Osim toga, otprije su na znazi stroge mjere fizičkog distanciranja koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru.

Kako se božićni blagdani bliže, mnoge obitelji razmišljaju o tome kako ipak biti zajedno i proslaviti Božić u novim uvjetima, a pritome ne dovesti u opasnost starije i ranjivije članove kućanstva. Pronašli smo nekoliko primjera kako je to moguće izvesti i kako će obitelji proslaviti blagdane u ovim nesvakidašnjim okolnostima.

Zajednički Božić zahvaljujući tabletu

“Moji su roditelji u Virovitici. Za Božić smo im inače uvijek išli u posjet ili bi oni doški k nama, ali ove godine to nije moguće”, kaže nam Lidija Knežević iz Zagreba. “Oboje su stariji i samim time u većoj opasnosti da razviju teže simptome koronavirusa. Osim toga, oboje imaju povišen tlak, s tim da je tata i malo pretio. Stvarno im ne bi bilo lako da pokupe virus, pa smo odlučili ove godine žrtvovati zajedničku proslavu da ih ne dovedemo u opasnost”, kaže Lidija.

“No mama kao mama, rekla je da će nam autobusom poslati kolače i neke stvari iz svojega vrta tako da ćemo i ove godine imati domaće namirnice na stolu, iako bake i djeda neće biti. Barem ne fizički.”

No ova je obitelj jedna od mnogih koja će fizičku distancu pokušati nadomjestitoi suvremenom tehnologijom. “I mama i tata služe se internetom. Tata je već duže vremena za to zainteresiran, čita novine na internetu, aktivan je ne društvenim mrežama i gleda videe na Youtubeu, a mama se isto nedavno priključila kad je vidjela da je to zapravo jedini način da se svi skupa vidimo i družimo kad već ne možemo doista biti zajedno.”

Obitelj planira, kao i inače, okititi božićno drvce, podijeliti poklone i večerati, no umjesto da budu osobno prisutni, baka i djed će u proslavi sudjelovati putem ekrana.

“To smo već isprobali prije mjesec dana kad je mom sinu bio rođendan. Imali smo svečani ručak i tortu, a tablet smo stavili na stol tako da su baka i djed mogli biti s nama, pjevati ‘Sretan rođendan’ i veseliti se. Tako nešto planiramo i za Božić”, kaže Lidija.

“Kod nas u kući je običaj imati svečani božićni ručak pa ćemo ga imati i ove godine, no svatko u svijem domu: mi u Zagrebu, a baka i djed u Virovitici. No čitavo ćemo vrijeme imati upaljene tablete tako da ćemo biti zajedno zahvaljujući tehnologiji i internetu.”

Lidija na sve ovo ne gleda crno i prepušta se negativnim mislima. “Tako je kako je. I ovo sve skupa će jednom proći. Ne mislim, kao neki, da je ovo početak kraja svijeta, da se više nikada nećemo družiti i da će se ne znam što dogoditi. Trebamo biti strpljivi i mudri i ne praviti probleme tamo gdje ih nema. Puno mi je draže da se sada malo drugačije organiziramo, neke stvari prilagodimo trenutnoj situaciji, tako da budemo sigurni da idućeg Božića, kad sve ovo bude prošlost, nitko ne nedostaje za našim blagdanskim stolom”, kaže Lidija.

“Kuhamo zajedno: mi u Sesvetama, a brat u Muenchenu”

Slična atmosfera bit će i u obitelji Andree Glogović iz Sesveta, no kod njih suvremena tehnologija prevaljuje još veću udaljenost i to čini redovito svaka dva tjedna. “Muž i ja s djetetom živimo u istoj kući s mojim roditeljima, no moj brat i njegova obitelj žive u Njemačkoj, u Muenchenu. Imače oni uvijek dolaze za blagdane, no ove godine neće doći. Znam da su neki krenuli na put u zadnji čas i onda zapeli po 15 sati na granici, tako da mislim da je brat dobro odlučio da ove godine ipak ne putuje”, kaže Andrea.

“Ali mi se svejedno redovito vidimo. Brat nam je prije nekog vremena predložio nešto što rade njegovi prijatelji u Njemačkoj, a to je da zajedno kuhamo i onda večeramo, svatko u svojem domu, no da čitavo vrijeme budemo zajedno preko Zooma. Evo, i prošli vikend smo kuhali. Imali smo sarmu koju smo zajedno motali brat i njegova obitelj u Muenchenu, a mi ovdje u Sevetama”, kaže Andrea.

Dodaje kako su djeca čak i više zainteresirana za zajedničke obiteljske aktivnosti sad kad one uključuju tablete i internet. “I moja djeca i bratova su skoro tinejdžeri i zanima ih samo ono što ima veze s kompjuterima. Ne mogu zamisliti da bi oni htjeli sudjelovati u kuhanju sarme da u to nije bio uključen tablet. Dok sam ja kuhala i razgovarala s bratom i njegovom ženom, klinci su isprobavali opcije na tabletu, nešto prilagođavali, kuckali, ali – što je najvažnije – bili su tu i svi smo bili u kontaktu”, kaže Andrea.

Naravno da tehnologija može biti samo pomoć i ne zamijenjuje pravo druženje, ali bolje išta nego ništa, smatra Andrea. “Mogla nas je ovakva epidemija pogoditi prije 30 godina i što bismo onda? Mogli bismo se jedino čuti telefonom, a sada se i vidimo i družimo i sve. I za Božić planiramo zajedničko kuhanje i ručak. A i kićenje bora ćemo obaviti uz tablete na relaciji Muenchen – Sesvete”, kaže Andrea.

U goste može tko je prebolio virus

U domu Mirkovićevih druženje će ipak biti tradicionalno, no oni si to zbog situacije u kojoj su se našli, mogu priuštiti. “Mi svi, ja, muž i dvoje djece, preboljeli smo koronu. To je sreća u nesreći jer smo se barem toga riješili prije blagdana, pa sada možemo ići kod mojih roditelja na Božić kao što i inače idemo”, kaže Ivana Mirković iz Zagreba.

“Ja i muž smo preboljeli koronu, no srećom, simptomi su bili relativno blagi. Par dana temperature, glavobolja i gubitak njuha i okusa. Djeca niti to: sin je imao temperaturu jedan dan, a kći niti jedan. Ja i muž smo se testirali baš kad smo biti bolesni jer nam je doktorica dala uputnice. No djecu nismo testirali na koronu jer praktički nisu ni imali simptoma. Njih smo kasnije odveli na serološko testiranje na kojemu su oboje bili pozitivni, tako da sad znamo da su i oni imali virus. To smo testiranje napravili kako bismo bili sigurni da svi imamo antitijela i da možemo u posjet mojim i muževim roditeljima”, kaže Ivana, ali i dodaje:

“No bez obzira na to, dobro ćemo prozračiti tu sobu gdje ćemo biti svi zajedno i nosit ćemo maske. To je zapravo mala žrtva uzmeš li u obzir što se potencijalno može dogoditi. I moji i muževi roditelji su dobroga zdravlja i nemaju neke bolesti, no svejedno su zbog svojih godina u kritičnoj skupini i moramo biti pažljivi.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.