Prati nas

Vijesti

Početak kraja pandemije

Branka Aničić (81) iz Zagreba prva je primila cjepivo: Veselim se susretu s praunucima

Danas bi se trebalo cijepiti oko 1.700 štićenika umirovljeničkih domova diljem Hrvatske te 470 zdravstvenih radnika.

Objavljeno

|

screenshot: HTV

U Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv koronavirusa. Prva osoba koja je, uz gromoglasan aplauz, primila cjepivo je Branka Aničić, štićenica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu.

Ova umirovljena farmaceutska tehničarka, koja je radni vijek provela u KBC Sestre milosrdnice, ne očekuje nuspojave i nije imala straha od cijepljenja. Kazala je kako je cijepljenje put povratka u normalan život, druženja s prijateljima i obitelji. “Veselim se susretu s praunucima”, kazala je.

“Presretni smo što je naš dom izabran, što sam prva. Da konačno krenemo u novi život, nadam se da će to biti ubrzo. Brzo je cjepivo došlo, brže nego što smo se nadali. Tu je, sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih”, kazala je ova umirovljenica puna života te dodala: “Cijepljenje nisam niti osjetila, kao da ništa nije bilo. Možemo se vratiti druženjima u domu, aktivnostima, uživati u parkovima i cvijeću.”

Branka Aničić (screenshot: HTV)

Gospođa Aničić životnu vitalnost može zahvaliti i svakodnevnim šetnjama, posebno nordijskom hodanju koje u vrijeme ograničenja zbog epidemije, upražnjava u parku doma. U mladosti su joj hobiji bili planinarenje i skijanje. Udovica je ostala prije 10 godina. U njenoj odluci da se cijepi podržavaju je svi članovi njene obitelji – sin i snaha, dvoje unučadi, te dvoje praunučadi.

Danas bi se trebalo cijepiti oko 1.700 štićenika umirovljeničkih domova diljem Hrvatske te 470 zdravstvenih radnika. Stručnjaci procjenjuju da bi imunitet trebali razviti za nešto više od mjesec dana.

Prvom cijepljenju nazočili su brojni novinari, premijer Andrej Plenković, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Sve o BioNTech/Pfizer cjepivu, sastavu, nuspojavama, indikacijama i kontraindikacijama pročitajte ovdje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.