Prati nas

Vijesti

Stroga pravila

Što Europska unija čeka s odobrenjem cjepiva protiv koronavirusa?

Europska agencija za lijekove u ponedjeljak će, najvjerojatnije, odobriti Biontechovo cjepivo protiv koronavirusa. Neke zemlje izvan Europske unije već su počele s procjepljivanjem stanovništva. Što čeka EU?

Objavljeno

|

Gdje se cijepiti protiv gripe?
foto: CDC/Unsplash

Velika Britanija i Sjedinjene Države već provode masovno cijepljenje, nakon što su odobrile cjepivo službenog naziva BNT162b2. Za to cjepivo njemačkog Biontecha koju proizvodi američki Pfizer u ove dvije države izdato je “odobrenje za hitne situacije” (Emergency Use Authorization), piše Deutsche Welle.

Širom Europe se raspravlja zašto onda Europskoj agenciji za lijekove (EMA) treba nekoliko tjedana više da izda odobrenje? Naime, EMA je priopćila da će u ponedjeljak (21. prosinac) donijeti konačnu odluku o Biontechovom cjepivu, dok će o cjepivu američke Moderne odlučiti 6. siječnja. Nasuprot tome je Američka agencija za lijekove je u petak (18. prosinac) izdala odobrenje za hitne situacije i Moderninom cjepivu.

Europska unija pak svjesno je odlučila da ne izdaje hitno nego “uvjetno odobrenje u ubrzanom postupku”. Iza tih pravnih pojmova kriju se zapravo različiti pristupi.

Prebrzo odobrenje nosi rizike

Potrebno je više vremena da neka agencija za lijekove proveri ispunjavaju li neki lijek ili terapija potrebne kriterije za “uvjetno odobrenje”. Stručnjaci iz EMA su počeli provjeravati podatke još tijekom kliničkih studija, i jesu ubrzali postupak – ali ništa nisu izostavili.

SAD, Velika Britanija i niz drugih zemalja išli su drugačijim putem – izdali su dozvolu iako njihove nadležne agencije nisu sasvim ispitale podatke iz kliničkih studija. Cjepiva se već daju građanima. To jest brže, ali rizičnije.

“Ranijim odobrenjem u SAD i Britaniji naravno postoji opasnost od nuspojava koje bi možda bile otkrivene detaljnijom provjerom”, kaže Peter Lieze, liječnik i zastupnik njemačkih Demokršćana u Europskom parlamentu. “Recimo već ima prvih dodatnih ograničenja u Velikoj Britaniji za ljude s alergijama.”

Ovog tjedna je jedna žena na Aljasci završila na intenzivnoj njezi uslijed jake alergijske reakcije na Biontechovo cjepivo, javio je New York Times. Prethodno su dva slična slučaja zabilježena i u Velikoj Britaniji, kada je javljeno da osobe sa poviješću jačih alergijskih reakcija ne bi trebale uzimati cjepivo.

Tko plaća štetu?

Rizik nije samo zdravstveni. Ako cjepivo ima “odobrenje za hitne situacije”, načelno se proizvođač oslobađa odgovornosti za eventualne opasne nuspojave ili nedjelotvornost cjepiva – ta odgovornost prelazi na države koje su odlučile da bez detaljne provjere dopuste cjepivo.

SAD čak od 2005. imaju takozvani No-Fault sistem kojim se proizvođači cjepiva oslobađaju zahtijeva za odštetama. Država formira fond iz kojeg bi se ljudima pogođenim nepredviđenim teškim nuspojavama momentalno isplaćivale odštete.

Kod “uvjetnog odobrenja” koje je odabrala EU je drugačije – Biontech i Pfizer ostali bi odgovorni za posljedice, sve dok jednom cjepivo ne dobije potpuno, bezuvjetno odobrenje. Doduše, predugovori EU-a s proizvođačima predviđali su da pod nekim “strogim uvjetima” EU može obeštetiti proizvođače ukoliko oni budu morali plaćati odštete.

Europska zastupnica njemačkih Zelenih Jutta Paulus smatra da nije toliko važno kreće li cijepljenje tjedan-dva prije ili kasnije, već što se događa kada krene. “Ključno pitanje je koliko brzo možete cijepiti cijelu populaciju”, rekla je Paulus za DW.

Ukoliko EMA u ponedjeljak odobri Biontechovo cjepivo, u Bruxellesu očekuju da će Europska komisija za manje od 24 sata izdati potrebno tržišno odobrenje. Njemačka je već najavila početak cijepljenja za 27. prosinac, ali će, prema medijskim izvještajima, do kraja siječnja imati dovoljno cjepiva za najviše dva milijuna ljudi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.