Prati nas

Vijesti

Mirovinska reforma?

Dubravka Šuica: Duže živimo, morati ćemo raditi dulje za održivi mirovinski sustav

Trenutno je u Europskoj uniji 20 posto stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 posto stanovništva.

Objavljeno

|

foto: Dubravka Šuica @ Flicke

Europska komisija je je danas predstavila Zelenu knjigu kojom se pokreće široka javna rasprava o izazovima starenja europskog stanovništva koja će trajati 12 tjedana.

“U zadnjih 50 godina očekivani životni vijek Europljana produljen je prosječno za deset godina, a to znači da ćemo morati raditi dulje ako želimo da naši mirovinski i socijalni sustavi ostanu održivi”, Smatra potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.


Šuica misli da će se u raspravi otvarati niz tema od promicanja zdravog načina života i cjeloživotnog učenja do jačanja zdravstvenih i socijalnih sustava kako bi mogli ispuniti potrebe starijeg stanovništva. Komisija naglašava potreba za uključivanjem većeg broja građana u tržište rada.

Trenutno je u Europskoj uniji 20 posto stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 posto stanovništva. Udio građana starijih od 80 godina trebao bi se više no udvostručiti te se očekuje da će do 2070. dosegnuti 13 posto. Slično tome, očekuje se da će se a području današnjih 27 članica EU-a broj osoba kojima bi mogla biti potrebna dugotrajna skrb povećati s 19,5 milijuna 2016. na 23,6 milijuna 2030. te 30,5 milijuna 2050, godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP