Prati nas

Vijesti

Raj usred grada

Botanički vrt u Zagrebu počinje naplaćivati ulaznice, otvara sezonu 15. ožujka

Botanički vrt ove sezone, svoja će vrata otvoriti malo ranije nego inače – 15. ožujka.

Objavljeno

|

foto: Julia Xian/Scopio

Botanički vrt prekinuo je tradiciju dužu od stoljeća, javlja Radio Sljeme. Naime, od ove sezone počet će s naplaćivanjem ulaznica. U nepovoljnu financijsku situaciju dovela ih je pandemija i štete uzrokovane potresima koje su vidljive na svim objektima i staklenicima, ali i na fontani. Iako je šteta milijunska, iz Vrta ističu da će cijena za građane biti simbolična.

Botanički vrt osnovan je 1889. godine. Imao je svoje uspone i padove, posebno u doba dvaju svjetskih ratova kada je bio privremeno zatvoren. Oporavljao se od ekonomskih kriza, obnavljao se nakon bombardiranja. Ulaznica nikad nije naplaćivana. No, to će se promijeniti ove 2021. godine što je izazvalo negativne reakcije.

“10 kuna za odrasle, 5 kuna za djecu, umirovljenike ili varijanta godišnje ulaznice od 300 kuna za odrasle, 150 kuna za djecu. Ja to neću uspoređivati s cijenom kave, ali ako često dolazite, to vam je otprilike za godišnju ulaznicu kuna i pol dnevno”, kaže prodekanica PMF-a za međunarodnu suradnju Martina Jakovčić.

Troškovi koji ih pritišću ne mogu se više pokrivati, a potresi su oštetili vrt i nema objekta koji nije stradao. “Od kuće, uprave, zavoda, staklenici su se rastresli. Jedino je dobro prošao paviljon koji je drvena konstrukcija. Šteta je velika, imamo curenja, krovove, dimnjake, fontana nam je dva puta pukla pa treba i to sanirati”, izjavio je voditelj vrta Vanja Stamenković.

Za hladni pogon, i bez saniranja ovih šteta, kaže Stamenković, treba najmanje milijun kuna i dodaje – većina vrtova u Europi ulaznicu naplaćuje.

Botanički vrt ove sezone, svoja će vrata otvoriti malo ranije nego inače – 15. ožujka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.