Prati nas

Vijesti

Bez panike

Hrvatska će AstraZenecinim cjepivom cijepiti i starije od 65, ne postoje razlozi protiv toga

Druga doza AstraZenece se, kaže Capak, može očekivati nakon četiri do dvanaest tjedana.

Objavljeno

|

Krunoslav Capak (screenshot: AlJazeera/Youtube)

Ovoga mjeseca Hrvatskoj bi trebalo biti dostavljeno 154.000 doza cjepiva protiv koronavirusa proizvođača AstraZenece. Prva tranša dolazi već sutra i s njom će se građani cijepiti idućeg tjedna, priopćio je na tiskovnoj konferenciji Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Capak je kazao da je Europska agencija za lijekove registrirala ovo cjepivo za primjenu kod osoba starijih od 18 godina te da ono sprječava bolest u 60 posto slučajeva. Ali i da je 100 posto djelotvorno u sprječavanju težeg oblika bolesti, budući da nitko tijekom kliničkih ispitivanja nakon infekcije nije razvio simptome zbog kojih bi trebao biti hospitaliziran.

Prvi čovjek javnog zdravstva potvrđuje ono o čemu smo nedavno i sami pisali – djelotvornost AstraZenecinog cjepiva kod starijih ista je kao i kod mladih.

“Nemamo namjeru donijeti neku drugu preporuku koja bi se razlikovala od Europske agencije za lijekove. Neke od zemalja EU su donijeli preporuku da se ne cijepe osobe starije od 65 godina, mi smatramo da za to nema razloga”, rekao je Capak.

Druga doza AstraZenece se, kaže Capak, može očekivati nakon četiri do dvanaest tjedana. “Mi ćemo dati preporuku da se cijepi osam do 12 tjedana nakon prve doze. Logistički je ovo cjepivo puno manje komplicirano, čuva se u frižideru”, objasnio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.