Prati nas

Zdravlje

Klinička studija

Je li rusko cjepivo protiv koronavirusa dobro za starije osobe?

Ispitivanje pokazuje kako je učinak među 2.144 ispitanika starijih od 60 godina čak 91,8 posto što bi prije opovrgava tvrdnju kako učinkovitost opada sa većom starosti.

Objavljeno

|

foto: Alexey Fedenkov/Pixabay

Preliminarna analiza treće faze studije sa 19.866 sudionika pokazuje kako je cjepivo Gam-COVID-Vac ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja nakon druge doze cjepiva djelotvorno u 91,6 posto slučajeva, javlja Deutsche Welle. Ta studija je objavljena početkom veljače u medicinskom časopisu The Lancet.

“Razvoj cjepiva Sputnjik V. je (do sad) kritiziran kao užurban, nedovoljno temeljit i netransparentan”, pišu u komentaru studije liječnici Ian Jones i Polly Roy, profesori na Sveučilištu Readinga i Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu. “Ali ishod istraživanja o kojem se ovdje izvještava je jasan i zasniva se na znanstvenim načelima cijepljenja: to znači kako se još jedno cjepivo može uvesti u borbu protiv COVID-19kako bi se smanjio broj zaraženih.”

Popratne pojave su rijetke

U ispitivanju je 16 osoba od 14.964 cijepljenih oboljelo od COVID-19, u usporednoj skupini od 4.902 osoba koji su primili placebo je oboljelo 62 osobe. Teške popratne pojave koji su tražili bolničko liječenje su se pojavile kod 45 osoba (0,2 posto) u skupini koja je primila cjepivo i kod 23 osobe (0,4 posto) u skupini koja je primala placebo (otopinu soli). Takva učestalost se može karakterizirati kao “rijetka” i niti jedna komplikacija se ne može povezati s primljenim cjepivom.

Nešto češće popratne pojave su blii blagi simptomi slični gripi, bolovi na mjestu uboda i prolazna slabost i osjećaj umora. Bilo je četiri smrtna slučaja među ispitanicima, ali niti jedan nije povezan sa cijepljenjem. Jedna osoba se fizički povrijedila, dvije su i prije imale druge bolesti i kod njih su se pojavili simptomi COVID-19 četiri, odnosno pet dana nakon primanja cjepiva.

Obzirom na uobičajeno doba inkubacije, liječnici pretpostavljaju kako su oba pacijenta bila zaražena već i prije cijepljenja iako PCR test još nije pokazao pozitivan rezultat. U skupini koja je primila placebo jedan ispitanik je doživio moždani udar.

Prvo virus “za transport” a onda drugi

Strogo gledajući, kod cijepljenja preparatom Sputnjik V se radi o cijepljenju s dva različita vektorska preparata koje se daju jedan za drugim. Oba preparata imaju po jedan adenovirus tipa 5 (rAd5-S) i 26 (rAd26-S) koji su uzeti kao temelj za genetsku modifikaciju kako bi stvorili površinsku bjelančevinu kao onu na SARS-CoV-2. U ovom testiranju su sudionici prvo primili cjepivo s rAd5-S, a onda i ono s rAd26-S kao pojačivač.

Prvi preparat je usporediv sa cjepivom Ad5-nCoV kineskog proizvođača CanSino Biologics koji također koristi adenovirus tipa 5. Sve u svemu, cjepivo Sputnjik V. ima sličnosti sa oksfordskim cjepivom AZD1222 tvrtke AstraZeneca. Ona pak za transport bjelančevine koristi adenovirus čimpanze. AZD1222 je već odobren za korištenje u Europskoj uniji.

Učinkovitost ovisi o pojedincu

Studija pokazuje kako je većina od 324 referentno izabranih sudionika cijepljenja nakon postupka stvorila i antitijela i T-stanice. Samo kod šest testiranih se to nije dogodilo. Razlog bi mogao biti visoka starost tih sudionika ili individualna konstitucija.

No ispitivanje također pokazuje kako je učinak među 2.144 ispitanika starijih od 60 godina čak 91,8 posto što bi prije opovrgava tvrdnju kako učinkovitost opada sa većom starosti. I kod cjepiva AstraZeneca AZD1222 još nije definitivno utvrđeno, je li kod starije populacije isto tako dobro djeluje kao kod mlađe. Testiranje ruskog cjepiva Sputnjik V. je provedeno samo na odraslim osobama starijim od 18 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.