Prati nas

Vijesti

Regulacija

Objavljen protokol cijepljenja. Tko ide prvi i tko ima pravo na višak cjepiva?

Ako se unaprijed zna da će ostati iskorištenih doza, liječnici trebaju dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da im usmjere dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje.

Objavljeno

|

foto: CDC/Unsplash

Nakon otkrića kako su brojni uglednici i moćnici preko reda primili cjepivo protiv koronavirusa, od danas se cijepljenje odvija prema novom Protokolu cijepljenja kojega je sastavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Provođenje protokola nadzirat će inspektori Ministarstva zdravstva.

Prioritetne skupine ostaju iste i pravo prvenstva imaju osobe starije od 80 godina, a nakon njih idu mlađe dobne skupine. Protokol pak propisuje što će se dogoditi s takozvanim viškom cjepiva, dozama koje ostaju u bočicama nakon cijepljenja prioritetnih osoba ili nakon što netko otkaže cijepljenje, a koje ne mogu dugo stajati. Primjerice, Pfizerovo cjepivo mora se potrošiti u roku nekoliko sati nakon što se bočica sa 6-7 doza otvori.

U tom slučaju poziva se slijedeći tko je na listi prioriteta. Ako se njega ne može dobiti, zove se idućeg na listi. Ako pozivi ne uspiju ili se osobe na listama ne mogu u roku pola sata pojaviti na cijepljenju, s “viškom” će se moći cijepiti bilo koga, jer najveća bi šteta bila pustiti da cjepivo propadne.

Ako se unaprijed zna da će ostati iskorištenih doza, liječnici trebaju dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da im usmjere dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje.

Prioritetne skupine

Redni brojPopulacija stanovništva
1.aKorisnici domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom
1.bRadnici zaposleni kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i  odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja
1.cZdravstveni radnici
2.Osobe 80 i više godina
3.Osobe  75 -79 godina
4.Osobe  70 –74 godina
5.Osobe  65 -69 godina
6.Odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina (osobe visokog i umjerenog rizika)
7.Ostali *

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.