Prati nas

Zdravlje

Nacionalna razina

Stotine tisuća starijih Škota cijepljeno je AstraZenecom, rezultati su sjajni

Većina cijepljenih AstraZenecinim cjepivom, a koje je studija obuhvatila, imali su više od 80 godina.

Objavljeno

|

foto: Nour Chamoun/Scopio

AstraZeneca ukazala je na prvu studiju koja pokazuje učinkovitost njenog cjepiva temeljenu na stvarnim podacima procjepljivanja stanovništva, posebice kada je riječ o starijima od 65 godina. Riječ je o prvoj studiji na nacionalnom uzorku, a koju su proveli Sveučilište u Edinburghu i Zavod za javno zdravstvo Škotske.

Pokazano je, piše u objavi kompanija, da je već nakon prve doze postignuta zaštita od hospitalizacije u visini 94 posto. Riječ je o podacima koji su objavljeni 22. veljače u takozvanom preprint obliku. Zaključci se temelje na podacima 1.14 milijuna cijepljenja u Škotskoj.

Većina cijepljenih AstraZenecinim cjepivom, a koje je studija obuhvatila, imali su više od 80 godina, a učinkovitost cjepiva usporediva je s učinkovitošću u bilo kojoj drugoj promatranoj skupini. Ovi podaci, piše AstraZeneca, daju dokaz da cjepivo štiti od ozbiljnih posljedica infekcije, pogotovo kod starije populacije koja je u najvišem riziku.

Uz to, pokazalo se da se najveća učinkovitost cjepiva postigla u periodu između 28. i 34. dana od prve doze. Preprint ovog istraživanja možete “skinuti” s ove poveznice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.