Prati nas

Vijesti

Curriculum vitae

Alemka Markotić će vjerojatno postati Zagrepčanka godine, ovo je njena profesionalna biografija

Dr. Markotić je također radila deset godina u Imunološkom zavodu, Zagreb, koji je najstariji proizvođač cjepiva i imunoloških reagensa na ovim prostorima.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HTV)

Nakon što je objavljeno da je Odbor za javna priznanja Gradske skupštine odlučio profesorici Alemki Markotić dodijeliti nagradu “Zagrepčanka godine”, reakcije na društvenim mrežama podijeljene su.

Zamjetna je rasprava oko znanstvenog puta ove rođene Zagrepčanke pa u nastavku donosimo detalje iz njene bogate biografije, a prije nego je 2020. godine postala članica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Alemka Markotić rođena je u Zagrebu 7. listopada 1964. godine. Od 2017. godine ravnateljica je Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Pročelnica je Zavoda za urogenitalne infekcije te voditeljica Znanstvene jedinice kao i Laboratorija za 3. stupanj biosigurnosti. Nositeljica je akademske titule “profesor doktor znanosti”.

Naslovna je redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Članica suradnica je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2012.g. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (1989), magistrirala u području medicinske mikrobiologije i parasitologije (1996), i doktorirala u području infektivnih bolesti (1999) na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je infektologije (2007.g.) i kliničke imunologije (1997.g., BiH). 

Početak karijere

Dr. Markotić je započela svoju karijeru znanstvenika na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina na međunarodnom projektu istraživanja učinkovitosti ribavirina u liječenju hantavirusnih infekcija u suradnji s US Army Medical Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), Frederick, Maryland. Bila je stipendist National Academy of Sciences, National Research Council, SAD, za postdoktorska istraživanja imunopatogeneze hantavirusa u USAMRIID-u. Za rezultate ovih istraživanja je dobila Joel Dalrymple Memorial Award (American Society of Virology) i USAMRIID-ov novčić. 

Dr. Markotić je za svoja istraživanja do sada ukupno dobila sedam nacionalnih i devet međunarodnih nagrada (npr. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, godišnja nagrada za medicinu; Godišnja državna nagrada za medicinu, Nagrada European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases za izvrsnost i sl.). 

Znanstveni radovi

Objavila je 98 recenziranih radova, od toga 62 u CC/SCI, među kojima su i radovi u prestižnim časopisima Nature medicine i The Lancet, 13 poglavlja u knjigama, od toga šest u inozemnim knjigama i izlagala preko 100 prezentacija (pozvanih i plenarnih) na domaćim i međunarodnim konferencijama.

Među ostalim, održala je pozvana predavanje na Columbia University u New Yorku; National Institute for Allergy and Infectious Diseases, NIH, SAD; National Academy of Sciences, SAD u Istanbulu i Zagrebu; Poljskoj akademiji znanosti, Varšava; NATO međunarodnom simpoziju o biosigirnosti i biozaštiti u Milanu, Italija; na Konvenciji o biološkom oružju u UN-u u Ženevi i dr. 

Projekti

Do sada je bila ili jeste glavni istraživač na deset domaćih i tri inozemna projekta, a između ostalog sada je suvoditelj međunarodnog projekta Telemedicine na temu opasnih infektivnih bolesti u suradnji s Medical Branch, University of Texas, Galveston, Teksas, SAD koji se održava na tri kontinenta (SAD, Europa i Afrika). Bila je ili jeste suradnica na osam domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. 

Klinika

U Klinici je dr. Markotić osnovala Centar za emergentne i re-emergentne zarazne bolesti, a također je intenzivno sudjelovala u osnivanju i kreiranju prvog hrvatskog BSL-3 laboratorija za dijagnostiku opasnih uzročnika, te je 2014.g. osnovala Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu pri HLZ-u. Jedna je od dva stručnjaka u Hrvatskoj koja je trenirana i certificirana za rad u BSL-3 laboratoriju i dobila teorijski trening za rad u BSL-4 laboratoriju tijekom svog boravka u USAMRIID-u, a kontinuirano na istraživanju opasnih patogena surađuje sa znanstvenicima iz brojnih prestižnih međunarodnih institucija. Na zahtjev Europske komisije i Kineskog ministarstva za poljoprovredu, dr. Markotić je dizajnirala, organizirala i održala tečaj o biološkoj sigurnosti / biološkoj opasnosti u Pekingu, Kina, u svibnju, 2009. 

Deset godina je klinički intenzivno bila usmjerena na liječenje urogenitalnih infekcija u Zavodu za urogenitalne infekcije Klinike te kroz urološku ambulantu Klinike.

Imunološki zavod

Dr. Markotić je također radila deset godina u Imunološkom zavodu, Zagreb, koji je najstariji proizvođač cjepiva i imunoloških reagensa na ovim prostorima. Kao voditeljica Odsjeka za kontrolu kvalitete virusnih cjepiva i interferona bila je odgovorna za kvalitetu i sigurnost ovih proizvoda prema GLP, GMP, WHO, EU i nekim FDA propisima. 

Predavanja na fakultetima

Dr. Markotić također je predavač na poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, i Studiju forenzike u Splitu gdje je voditeljica predmeta Bioterorizam.

Članstva u organizacijama

Članica je Vijeća Međunarodnog društva za hantaviruse i Odbora za alergologiju i kliničku imunologiju te Odbora za genomiku, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Također je članica nekoliko nacionalnih i međunarodnih društava u oblasti imunologije i zaraznih bolesti. U prošlosti je bila članicom Nacionalnog vijeća za znanost, Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost te zamjenica predsjednika Područnog vijeća za biomedicinu i zdravstvo. Ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i športa je imenovana članicom High Level Group for Joint Programming – GPC pri EU Komisiji, Bruxelles.

U 2008., 2009. i 2011. dr. Markotić je bila recenzent za projekte i grantove National Institute for Allergy and Infectious Diseases (NIAID), National Institutes of Health (NIH). U 2004., 2005. i 2009. bila je recenzent FP6 projekata (Europska komisija, Bruxelles) u oblasti imunologije i infektivnih bolesti. Članica je i European Network of Imported Viral Diseases. U razdoblju 2013.-2014. bila je članica NRC Committee on Science Needs for Microbial Forensics: Developing an Initial International Roadmap pri National Academy of Sciences, SAD, u okviru čega je organizirala istoimeni simpozij u HAZU u Zagrebu te izvijestila o radu simpozija na Biological Weapons Convention (BWC), Annual BWC Meeting of States Parties u Ženevi i sudjelovala u izdavanju istoimene knjige.  

Mentoriranja

Do sada je pod mentorstvom dr. Markotić obranjeno šest doktorskih disertacija, a dvije su u tijeku izradbe.

Humanitarni rad

Dr. Markotić se u svojoj karijeri bavila i humanitarnim radom. U 1992.-1994.g., za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, pomogla je organizirati i sudjelovati u radu i rukovođenju Caritasove “Zdravstvene skrbi” i ljekarne u Sarajevu, koji su pružali pomoć svim potrebitim građanima Sarajeva.

Tijekom 1994. je u Zagrebu kroz pola godine bila i medicinski koordinator US Catholic Relief Services sudjelujući u osiguravanju lijekova za prognaničke i izbjegličke kampove u Republici Hrvatskoj te je osmislila studiju u kojoj je analizirana incidencija i prevalencija kroničnih bolesti u kampovima, a rezultati su objavljeni u časopisu Lancet.

Još više detalja iz profesionalne biografije Alemke Markotić potražite na stranicama HAZU-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.