Prati nas

Vijesti

Cjepivo AstraZeneca sigurno je za upotrebu

Nakon što su neke zemlje privremeno zaustavile cijepljenje ovim cjepivom, Europska agencija za sigurnost lijekova priopćila je da je cjepivo sigurno za upotrebu.

Objavljeno

|

foto: DoroT Schenk/Pixabay

Cjepivo AstraZeneca sigurno je za upotrebu. Europska agencija za lijekove (EMA) i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju nastavak cijepljenja cjepivom AstraZeneca do daljnjeg, napominjući kako su njegove prednosti nadmašile rizike Covid-19.

“Imali smo manji broj slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja. Još ne možemo potpuno isključiti povezanost cjepiva i tih slučajeva. Odbor je preporučio povećani oprez. Pokrećemo i dodatne istrage o takvim slučajevima. U EU je AstraZenecom cijepljeno oko sedam milijuna ljudi. Važno je da se sve nuspojave pažljivo motre”, rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke i potvrdila da je ovo cjepivo sigurna i učinkovita opcija za zaštitu protiv koronavirusa.

“Odbor je proveo istragu svih dostupnih dokaza. Došli smo do zaključka da je ovo cjepivo sigurno i učinkovito u zaštiti od koronavirusa i da je njegova korist veća od rizika. Nije pronađen dokaz nekih problema i povezanost s krvnim ugrušcima. Broj tromboembolijskih slučajeva je niži od očekivanog u općenitoj populaciji te nema rizika od krvnih ugrušaka zbog ovog cjepiva. Ipak, ima još nesigurnosti. Vidjeli smo neke rijetke slučajeve tromboze i trombocitopenije u 7-14 dana nakon cijepljenja. Vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji vuku krv iz mozga. Takvo je stanje povezano s trombocitopenijom, a trenutno nemamo dovoljno dokaza da bismo sa sigurnošću rekli je li to povezano s cjepivom ili ne. Nastavit ćemo istragu i dodatne studije. Jako je važno i to što su ovakvi slučajevi vrlo rijetki. Važno je da su zdravstveni djelatnici i ljudi koji se dođu cijepiti svjesni mogućih nuspojava i da odmah uoče ako se one dogode, da uoče simptome i da se odmah poduzme sve za umanjenje rizika, rekla je dr. Sabine Straus iz PRAC-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.