Prati nas

Show

Jugoslavija

Željko Bebek: ‘Zbog političkih razloga, 14 godina bio sam bez oca’

Kad je otac došao, nakon godinu-dvije dana kupio je gitaru i vidio je da sam sklon glazbi. Nastavio je posao u trgovini, kaže Bebek.

Objavljeno

|

Željko bebek (screenshot: Ono nešto naše/Croatia records)

Gostujući u programu Hrvatske televizije, pjevač Željko Bebek osvrnuo se na vrijeme s bijelim dugmetom. Rekao je kako su morali otkazati sviranje za doček Nove godine, čak i imali sudski spor s organizatorom jer su prihvatili sviranje za Tita.

“Ne vjerujem da je baš Tito htio da mu sviramo, nego neki aparatčik je htio prikazati pred Titom tko zabavlja tadašnju mladež. Izabrali smo blesavu pjesmu “Patim evo 10 dana”. Mislim da nije ni cijelu pjesmu čuo, zaokrenuo se i otišao van sa svojim društvom. Mi smo imali priliku zasvirati još jednu pjesmu. Onda su rekli da je gotovo i da stavljaju “Ero s onog svijeta”. Nismo bili oduševljeni, posebno ja. Nikad nisam imao simpatije prema tom čovjeku ni da nastupam u HNK-u jer taj povod nije nikakav. Nekoliko godina kasnije sam nastupio s velikim oduševljenjem u HNK-u, rekao je.

Istaknuo je kako do četrnaeste godine nije smio ni znati da ima oca. “Greška koja se morala platiti je bio izbor da bude kraći za glavu ili zatvor. Kad je otac došao, nakon godinu-dvije dana kupio je gitaru i vidio je da sam sklon glazbi. Nastavio je posao u trgovini. Meni ostaje sjećanje da sam nakon Drugog svjetskog rata, 14 godina bio bez oca zbog političkih razloga. Žao mi je što sam djetinjstvo preveo u određenom siromaštvu koliko god se majka trudila da osigura bolji život. Imao sam za pojesti, obući se, ali nisam se mogao mjeriti s puno onih koji žive u Sarajevu, imaju puno bolje uređen život”, rekao je.

Željko Bebek i Goran Bregović

Razlaz s Bregovićem

Naglasio je kako mu je žao što Goran Bregović nikad nije pričao o njihovom odnosu i nikad nije ispričao kako je bilo lijepo kad su zajedno stvarali glazbu. “Vjerojatno je mudro u svim intervjuima uvjetovao da se Bebek i Bijelo dugme ne spominju. Išlo mu je skladanje od ruke.”

“Sve su te godine bile sjajne, ali smo se ipak razdvojili. Morao se odvojiti jer je imao strahovito velika primanja. Tad su se od autorskih prava dobivali strašni novci. Možda ja nisam bio toliko zavidan koliko je njemu bilo neugodno. Polako se izdvajao sa svojim društvom. Zadnji album smo napravili ‘na guranje’ jer Goran nije bio raspoložen raditi. Bio je sjajan album, ali izračunao je ako radi jedan album u dvije godine, onda mu pola pojede porez. Mi koji živimo od turneje, nama treba album i rekli smo kako treba raditi, na što je rekao kako će nas publika zamrziti ako nas stalno gledaju. Meni je nedostajalo sve to skupa. 1984. kad smo radili album, Goran se odlučio na put kojim nisam želio ići”, rekao je. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.