Prati nas

Mozaik

Tragedija

Karlovčanki su od korone u svega par dana umrli suprug, brat, majka i svekrva

‘Muž nije vjerovao u koronu, mislio je da ima gripu. Kad su ga odveli u bolnicu, više ga nisam vidjela.’

Objavljeno

|

Snježana Matić (screenshot: RTL)

Kako brojke zaraženih, teško oboljelih i preminulih od koronavirusa rastu, sve je manje onih koji još uvijek sumnjaju da je virus opasan. Danas već gotovo svatko poznaje nekoga tko je obolio od teškog oblika Covid-19 ili čak preminuo, a ono što je doživjela Karlovčanka Snježana Matić tužni je podsjetnik da ovaj virus treba uzeti itekako ozbiljno.

Naime, gospođa Matić ostala je bez muža, brata, majke i svekrve i svi su preminuli od korone. U tri dana ih je pokopala, jednog za drugim, ispričala je u RTL-ovoj emisiji Potraga. “Mi smo bili u Slunju kod mame i braće. Brat se loše osjećao. Kao imao je gripu, nahladio se. Bude on sebi kuhao čajeve. Mi smo bili tu subotu tamo i ništa sve je bilo okej. On je kašljucao. Kad smo došli doma treći dan i suprug je dobio temperaturu”, kazala je Matić.

Testovi su bili pozitivni. Već u ponedjeljak brat Mirko završio je u karlovačkoj bolnici, dva dana kasnije i suprug Robert. U međuvremenu razboljela se i Snježanina majka Roza (92) i svekrva Barbara (79).

“Ni mama ni svekrva nikud iz kuće nisu izlazile. U to vrijeme u selu je skoro cijelo selo bilo zaraženo. Robert je baš imao simptome gripe. Kosti su ga boljele. Imao je temperaturu. Pio je lijekove za skidanje temperature. Ništa nije pomoglo. On je tako teško disao. Nije mogao doći do sobe da se ne uspuše. Par minuta nije mogao doći k sebi i nije vjerovao u koronu, rekao je da gripu ima”, priča Matić.

Snježana je ipak odlučila zvati Hitnu koja je supruga Roberta odvezla u bolnicu. Tada ga je, kaže, posljednji put vidjela. U međuvremenu čuli su se telefonom. Vjerovala je da će preživjeti jer je imao samo 53 godine. U ratu je stao na minu i ostao bez noge. Od tada je živio s protezom, no bio je zdrav i nikad nije imao problema sa srcem ili tlakom.

“Poslala sam mu naočale da može vidjeti. Sve je išlo na bolje. Stvarno je bio šok kad su mi javili da je umro”, kaže. Teško je i to podnijela, a onda, u kratkom vremenu, zvali su iz bolnice još tri puta. “U 12 je mama umrla, navečer su mi za brata javili. U jednom danu njih dvoje i sutradan svekrva”, priča Matić.

Snježana kaže još uvijek ne zna kako je sve to preživjela. Od njihove smrti nije prošlo ni mjesec dana. Još uvijek kaže ne spava. Sjedi i razmišlja. “Imam osjećaj da će on sad kroz vrata doći i nešto reći”, priča Snježana. Žao joj je, kaže, što se od svojih najmilijih nije mogla oprostiti. Nije ih mogla vidjeti čak ni na sprovodu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.