Prati nas

Vijesti

Koliko se ljudi u Hrvatskoj zarazilo nakon cijepljenja? Jedno cjepivo odskače

Iako se brojka koristi kako bi se dokazala neučinkovitost cijepljenja, stavljanje u odnos s brojem cijepljenih daje pravu sliku stvari. A ona uopće nije loša.

Objavljeno

|

foto: Lynne Bookey/Scopio

Zaraza unatoč dvije doze – smatra se neuspjehom cijepljenja, kažu epidemiolozi, koji su dosad u Hrvatskoj pobrojali ukupno 58 takvih slučajeva.

Većina su bili asimptomatski, slijede blage kliničke slike i na prste jedne ruke, kažu, mogu se nabrojati oni koji su ipak hospitalizirani. 57 neuspjeha odnosi se na Pfizer, jedan na Modernu. “Imamo više zabilježenih slučajeva s Pfizerovim cjepivom jer smo ranije počeli s cijepljenjem – kazala je Sanja Kurelić Filipović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi N1 televizija.

Prema podacima, učinkovitost cjepiva Pfizer i Moderna je, kažu, 90 posto te ta cjepiva sprečavaju bolest u 9 do 10 slučajeva. AstraZeneca štiti u 60 do 70 posto slučajeva i sprečava bolest kod 6 do 7 osoba, ali u 100 posto slučajeva štiti od hospitalizacije, dok jedna doza cjepiva Johnson & Johnson štiti u 67 posto, od teškog oblika i više – 77 posto, a od hospitalizacije u 93 posto slučajeva.

U Hrvatskoj je, prema podacima od prošloga tjedna, cijepljeno oko 593.000 ljudi. Međutim, dosad je dvije doze dobilo svega njih 153.000, a samo oni su zapravo potpuno cijepljeni.

Ako to preračunamo u postotke, 0,038 posto cijepljenih zarazilo se nakon cijepljenja, od čega većina nije imala simptome.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.