Prati nas

Vijesti

Cijepi se

Korona u domu umirovljenika: Većina cijepljenih bez težih simptoma

Ovaj slučaj pokazao je da cijepljene osobe ne obolijevaju od teškog oblika Covid-19 te da je cjepivo 87 posto učinkovito.

Objavljeno

|

foto: CDC/Unsplash

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) objavio je da su se u ožujku u umirovljeničkom domu u Kentuckyju koronom zarazile čak 44 osobe – 24 korisnika doma i 20 njegovatelja – iako je većina bila cijepljena. No to je ipak dobra vijest jer većina cijepljenih koji su se zarazili nisu razvili jače simptome bolesti niti su trebali liječničku pomoć ili hospitalizaciju. Umrla je samo jedna cijepljena korisnica doma te dvoje onih koji nisu bili cijepljeni.

Zaraza je buknula nakon što je u domu necijepljeni član osoblja proširio novi zarazniji soj virusa koji ima u šiljku proteina mutacije kao brazilska i južnoafrička varijanta. CDC-ov izvještaj i na ovom primjeru naglašava važnost cijepljenja štićenika domova za starije kao i svih zdravstvenih radnika koji ulaze u te ustanove.

U epidemiji u Kentuckyju, mutirani virusni soj koji je zarazio štićenike i osoblje nije na CDC-ovom popisu onih mutacija koje se smatraju zabrinjavajućima. Međutim, varijanta SARS-CoV- 2 virusa ima nekoliko važnih mutacija. Prva je D614G koja omogućuje brže širenje. Također na proteinu šiljka ima mutaciju E484K koja se javlja u južnoafričkoj i brazilskoj varijanti, a koja omogućava korionavirusu da lakše izbjegne imunološki odgovor, odnosno smanjuje učinkovitost neutralizirajućih antitijela.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.