Prati nas

Show

Zabranjena ljubav

S novim izdanjem romana ‘Ptice umiru pjevajući’ prisjetite se nedozvoljene ljubavi oca Ralpha i Meggie

Nakladnička kuća Znanje predstavila je novo izdanje romana koji je, pretvoren u mini-seriju, postao neviđen megahit u čitavom svijetu.

Objavljeno

|

Ptice umiru pjevajući

Jeste li i vi svojedobno ronili suze gledajući seriju “Ptice umiru pjevajući” ? Ili ste možda čitali roman Colleen McCullough po kojem je popularna serija snimljena? Pravo je vrijeme da se podsjetite nedozvoljene ljubavi oca Ralpha de Bricassarta i njegove Meggie jer je izdavačka kuća Znanje objavila novo izdanje ovog romana, u prijevodu Nikole Kršića.

Radnja romana većinom se odvija na Novom Zelandu i Australiji te prati život obitelji Cleary koja na farmi Droghada uzgaja merino ovce. Malena Meggie jedina je kći u mnogobrojnoj obitelji koja kroz razne nedaće pokušava održati svoju farmu na životu. Kako Meggie raste, pretvara se u pravu ljepoticu (u seriji ju je glumila Rachel Ward, a za ulogu su se natjecale Michelle Pfeiffer, Jane Seymour, Olivia Newton-John i Kim Basinger) i zagleda u naočitog svećenika Ralpha kojeg je utjelovio nenadmašni Richard Chamberlain.

Niti on nije ostao hladan na njezine draži te je u jednom trenutku pita: “Meggie, zašto od mene tražiš baš onaj dio koji ti ne smijem dati?” Onaj dio koji ne smije dati je njegovo srce koje bi trebalo pripadati samo crkvi. No srce nije briga za takve stvari pa se otac Ralph i Meggie upuštaju u nedozvoljenu ljubavnu vezu dok istovremeno pratimo događanja na farmi Droghada i uspon oca Ralpha u Vatikanskoj hijerarhiji.

Bestseler “Ptice umiru pjevajući” objavljen je 1977. godine, a ekraniziran šest godina kasnije kao mini-serija koja je ubrzo postala pravi fenomen i postigla neviđenu gledanost pa su ulice bile prazne i čitave obitelji sjedile pred televizorima dok se prikazivala.

Inače, spisateljica Colleen McCullough upisala je medicinu, ali je zbog preosjetljivosti kože morala napustiti svoje snove da postane liječnica. Posvetila se zatim neuroznanosti i radila u bolnici Royal North Shore u Sydneyu. Osim “Ptica”, objavila je još petnaestak knjiga. Potkraj života nastanila se u osami na otoku Norfolku na južnom Pacifiku gdje je i umrla 2015. godine. Prisjetite se najuzbudljivijih trenutaka serije u ovom kratkom videu:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.