Prati nas

Vijesti

Obećanja

Tomislav Tomašević (Možemo) umirovljenicima nudi nove domove, pomoć u kući…

Promijenit ćemo i sustav pružanja socijalnih usluga. Poseb­nu pozornost dat ćemo izvaninstitucionalnim oblicima pružanja usluga, koje ćemo unaprijediti osnivanjem Centra za pružanje usluga u zajednici, poručuju iz Možemo.

Objavljeno

|

Tomislav Tomašević (foto: Sandro Bura)

Na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine, Zagrepčani će odabrati kandidate koji će ući u drugi izborni krug. Što najistaknutiji kandidati nude umirovljenicima, doznao je Glas umirovljenika.

U gradu Zagrebu svaki peti stanov­nik je stariji od 65 godina, a osim niskih prihoda, starije građane more i problemi poput nedostatka smještaja u domovima za starije osobe, nepostojanje hospicija, podsjeća Glas.

Socijalna prava

“Kao stranka zelene-ljevice itekako smo osjetljivi na socijalna prava, poglavito onih koji su najranjiviji i žive ispod ili na rubu siromaštva. U našem programu jasno smo naglasili da ćemo izgraditi dodatne smještajne kapacitete za starije osobe uk­ljučujući i domove, ali i raditi na deinstitucionalizaciji skrbi za starije osobe. Također ćemo usmjeriti i rad sustava civilne zaštite kao i brojnih udruga na proaktivniju pomoć starijim osobama. Sada stečena socijalna prava ne mislimo smanjivati, nego ih, dapače, unaprijediti”, odgovorili su Glasu iz političke platforme Možemo koja za glavnog čovjeka glavnog grada nudi Tumislava Tomaševića.

“Uvest ćemo transparentan i kvalitetan sustav socijalnih naknada prilagođen potrebama svih stanovnika, a posebno socijalno ugro­ženih skupina. Pri kreiranju programa i mjera, postojeće naknade (npr. za javni prijevoz, pomoć korisnicama i korisnicima doplatka i osobne invalidnine, pomoć umirovljenicima, podmirenje troškova stanovanja) učinit ćemo adekvatnijima te ćemo ih efikasnijim upravljanjem proširiti i na one skupine koje su u trenutnom modelu isključene unatoč tome što jesu socijalno ugrožene.”

Osnivanje Centra za pružanje usluga

“Promijenit ćemo i sustav pružanja socijalnih usluga. Poseb­nu pozornost dat ćemo izvaninstitucionalnim oblicima pružanja usluga, koje ćemo unaprijediti osnivanjem Centra za pružanje usluga u zajednici. Centar će zajedno s pružateljima usluga or­ganizirati učinkovitu mrežu usluga na području grada Zagreba za sve koji uz te usluge mogu nastaviti živjeti u vlastitom domu. Osnivanje Centra pratit će direktno širenje programa pomoći u kući. Istodobno ćemo povećati kapacitete za smještaj i život kori­snica i korisnika kojima skrb nije potrebna ili ju je moguće pružiti u vlastitom domu”, navode iz Možemo pa nabrajaju i kako:

  • uspostavom mreže dnevnih centara u domovima za starije osobe i u domovima zdravlja koji će pružati usluge boravka, mo­gućnost druženja i primarnih zdravstvenih pregleda;
  • izgradnjom novih domova za starije osobe i proširenjem kapaciteta palijativne skrbi, uz prioritet onih gradskih četvrti u kojima ne postoje javni domovi;
  • osiguranjem pomoći u kući za starije sugrađane/ke;
  • integriranjem principa univerzalnog dizajna i pristupačnosti u sve stambene objekte kako bi bili prilagođeni i osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom;
  • urbanističkim planiranjem naselja koja će biti prilagođena sadržajima i infrastrukturom za osobe starije životne dobi i što duži ostanak van institucionalnog smještaja (u svojim domovima uz potporu).
  • razvijat ćemo inovativne programe međugeneracijske solidarnosti, te programe reaktiviranja osoba starije životne dobi koji svojim znanjima, iskustvom i vještinama mogu doprinijeti razvoju zajednice, te pomoći mladima koji ulaze u tržište rada.
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.